Почела вакцинација против сезонског грипа

У херцегновском Дому здравља данас је почела вакцинација против сезонског грипа. Из Института за јавно здравље подсјећају да ће се у склопу превенције како оболијевања, тако и компликација грипа спроводити вакцинација група становништва које су у повећаном ризику од обољевања и компликација ове вирусне инфекције.

Вакцинација се препоручује свим особама старијим од шест мјесеци са хроничним обољењима респираторног система, кардиоваскуларног система и бубрега, особама које се лијече од метаболичких поремећаја (као што је шећерна болест), лицима са смањеном функцијом имунолошког система укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом, као и особама које имају трансплантиране органе и/или ћелије.

Такође, вакцинација је предвиђена и препоручује се свим старијим од 65 година, хронично обољелим особама које живе у колективном смјештају, здравственим радницима и сарадницима, а нарочито је битно да буду вакцинисани запослени на одјељењима интензивне његе, неонаталне његе и у стационарима за хронично обољела лица јер на тај начин – не само да штите своје здравље и здравље својих укућана, већ значајно доприносе здрављу оних које лијече и о којима брину.

Поред горе наведених група, Свјетска здравствена организација препоручује вакцинацију трудница као и дјеце узраста од 6 мјесеци до пет година посебно имајући у виду њихов значај у ширењу оболијевања у општој популацији.
Вакцину не смију примити особе које су имале тешке алергијске реакције на раније дозе вакцина односно на било који састојак вакцине.

У случају да особа која треба да се вакцинише тренутно има неку акутну болест са или без високе тјелесне температуре, вакцинација ће се одложити до потпуног опоравка.

Прве дозе су предвиђене за горе поменуте вулнерабилне групе. Вакцинација против грипа је једина специфична мјера превенције и најучинковитија интервенција када се ради о спријечавању оболијевања и компликација грипа. Ни једна друга мјера превенције нема ни изблиза такав учинак тако да је посебно важно да се оне особе које се налазе у ризичним категоријама јаве свом изабраном љекару како би се вакцинисали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here