Почела програмска едиција „Писци о писцима“

Програмска едиција „Писци о писцима“ почела је данас промоцијом књиге „Кад су велики писци били деца“ Зорана Милекића. Програм је намијењен одраслима, али и младима и реализује се захваљујући сарадњи ЈУК Херцег фест, школских установа у Херцег Новом и издавачких кућа и аутора из Црне Горе и региона.

У књизи су сабране биографије наших 15 великана, Ћопића, Киша, Обрадовића, Црњанског, Селимовића, Исидоре Секулић, свих оних чија имена знамо још од основне школе, али не знамо о чему су мислили када су били у ђачким клупама, казао је аутор Зоран Милекић.

-Сматрао сам да треба направити преглед од средњег вијека до нашег времена, почевши од Светог Саве, који је на неки начин темељ средњовјековне културе. Био ми је занимљив је био принц који се одрекао световне моћи, власти, свих привилегија које је то звање носило. Одлучио је да као млад оде у манастир и одрекне се спољног свијета. Када је отишао на Свету гору, радио је тешке послове, да би себе искушавао, казао је Милекић.

Заједничко свим књижевницима, наводи Милекић, је љубав према читању. Неки су до књига долазили тешко јер су били сиромашни, као на примјер Иво Андрић који је често стајао испред излога једне књижаре у Сарајеву када би се враћао из школе.

-Андрић као гимназијалац у Сарајеву често није имао новца за храну. Касније, када је добио Нобелову награду новинару је испричао да је када се враћао кући, сваког дана стајао поред излога једне књижаре и посматрао сатима књиге које су биле на латинском или њемачком и у машти на основу корица смишљао наслове па и приче. Можемо слободно рећи да је моменат када је Андрић постао писац, рекао је Милекић.

Романе у истој едицији представиће књижевници Дејан Стојиљковић и Славиша Павловић, који ће гостовати у Херцег Новом у априлу, односно мају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here