Почела пријава за програм „Брижне породице“

Родитељи дјеце узраста од двије до девет година из свих црногорских општина од данас се могу пријавити за онлајн програм „Брижне породице“, који почиње 21. фебруара.

Програм родитељства дио је пројекта Пе2Пе, ИПА Подршка запошљавању, социјалној инклузији и социјалном предузетништву, који партнерски реализују удружење Родитељи и ЈУ Дом Младост у Бијелој. Пројекат финансира Делегација Европске уније у Црној Гори, а кофинансира Влада Црне Горе.

Програм је намијењен родитељима/старатељима дјеце узраста од двије до девет година и траје дванаест седмице. Заинтересовани могу послати пријаву са контакт подацима, именом, презименом и узрастом дјетета на е-маил адресу brizneporodice@gmail.com, са насловом мејл-а “Онлајн програм”.

Сесије ће бити организоване од 21. фебруара, једном седмично – сриједом у 18 сати, у трајању од два сата. Када група буде формирана, неопходне информације са линком за онлајн укључење ће благовремено бити послате свима полазницима. Програм води психолошкиња Данијела Фемић, а намијењен је родитељима који желе да унаприједе комуникацију и квалитет односа са дјететом, али и ријеше конкретан изазов/проблем када је родитељство у питању.

Програм се реализује у малој групи, а сваки од родитеља на почетку одређује један конкретан циљ у односу са дјететом на којем жели да ради током дванаестонедјељне обуке. На такав начин родитељ на конкретном примјеру вјежба нове вјештине, које касније може примијенити на све остале потешкоће у васпитању. Осим тога, рјешавајући конкретан проблем, родитељ мијења цјелокупан однос са дјететом. Програм је конципиран тако да из седмице у седмицу родитељи усвајају по један принцип у васпитању, почевши од изградње односа са дјететом, па све до постављања граница. Добијаће конкретне задатке које треба да вјежбају са дјететом код куће, али то нијесу активности које изискују додатно вријеме, већ се односе на ситуације које се иначе догађају и дио су свакодневице.

Програм Брижне породице настао је као плод партнерства универзитета Оксфорд, Кејптаун и Бангор као и Кловнова без граница из Јужне Африке. Програм је до сада реализован у више земаља широм свијета, од Јужне Африке, преко Тајланда, Филипина, Судана и многих других, а у Црној Гори се спроводи у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и ЕУ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here