Отварање Херцегновског зимског салона 8. фебруара

Херцегновски зимски салон, под слоганом „Живот је детаљ“ биће свечано отворен у четвртак 8. фебруара у 19.00 часова у Галерији  „Јосип Бепо Бенковић“.

Селектор овогодишњег салона др Никола Марковић одабрао је радове 39 умјетника, а у каталогу је записао да се након дугог промишљања опредијелио за ову синтагму о животу и оним његовим малим стварима и тренуцима који га чине великим.

-Тиме сам желио да на овој изложби управо тим детаљима као и нашем односу према њима, својеврсном поетиком малих ствари, учинимо видљивим једну осјетљивију страну живота, коју због динамике ритма савременог доба често запостављамо. Због тога је Поставка овогодишњег салона посвећена управо наглашавању самосталне цјеловитости и значаја који детаљ као креативно доживљена цјелина може и треба да посједује у језику сваке искрено стварене умјетности, записао је Марковић.

Живот овог салона у трајању од 57 година можда неком јесте мали као детаљ на свјетској културној сцени, али је зато, како је забиљежио Марковић, на нашој црногорској позорници културе сигурно изузетно велик и важан “детаљ“ и то баш онај који често и пресудно утиче на цјелину којој припада.

-И колико се год пута запитамо пред неком својом жељом откуд она ту одједном, видјећемо да је сваки њен коријен из неког детаља који нас је освојио и прије него што смо тога били свјесни, и ако мало боље загледамо осјетићемо да је управо он друго име за смисао умјетности, за оно дубље упознавање њене праве грађе и нас самих у њој. Свако од нас на том свом путу упознавања свијета умјетности, раније или касније пожели да се приближи дубини космоса. Управо тада се најлакше може осјетити да је све само један диван детаљ божанске цјелине којом пулсира живот и када му се најмање надамо. Цјелине у којој је мало велико и велико је мало… Цјелине којој сви припадамо. Цјелине смисла умјетности и нашег трајања у њој. Зато будимо на том путу љубави ка Животу и свим његовим детаљима свјесни да је све трен једне вјечности и њеног бескраја, у којем трајемо хиљадама година као у једном једином трептају којим се сваки дан окупани сном изнова будимо, несвјесни љепоте тог увјек новог почетка, ријечи су селектора Марковића.

Баш зато, поручује он, смо и овим поводом сви заједно ту да славимо живот, његове тајне и радости које нам доноси, ако му схватимо и препознамо знакове поред пута, његове богове малих ствари, његово лице безусловне љубави, увјек скривено од оних који му се не приближе довољно.

-Јер ако смо ту да смисао живота осјетимо докучимо и волимо, онда морамо застати пред његовим величанством Детаљом као посебно важним адутом многих наших одлука, радости и кајања. И за сам крај у име тога, овај уводни текст би завршио утиском, да осјећам да су ови сјајни ствараоци својим радовима успјешно дали пуни допринос бољем поимању, разумјевању и препознавању свих ових горе наведених вриједности које детаљ има и носи у животу сваког од нас. У вези са тим, нашим овдје присутним умјетницима, срдачно се захваљујем и у своје и у име галерије “Јосип Бепо Бенковић“ на сјајној сарадњи и могућности да вашој пажњи поклонимо један њихов брижљиво стваран и посебно занимљив свијет, грађен искреним језиком модерне и савремене умјетности, записао је у каталогу др Никола Марковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here