Почела изградња објекта социјалног становања у Немилој

Полагањем камена темељца данас је озваничен почетак изградње објекта социјалног становања у насељу Немила, у сарадњи Општине Херцег Нови, Министарства рада и социјалног старања и организације HELP. Након завршетка посла шест расељених и социјално угрожених породица добиће дуго чекани кров над главом.

Стамбено питање за двије расељене и четири породице које су деценијама живјеле у трошним баракама у Бајковини, биће рјешено објектом социјалног становања у Немилој, за који су камен темељац положили министарка рада и социјалног старања Наида Нишић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, и директорица HELP-a Црне Горе Дијана Анђелић.

Министарка Наида Нишић је истакла да, сарађујући на темељима повјерења и уважавања, пожртвованог рада и професионализма, и водећи се принципима хуманости и солидарности, акценат стављају на рјешавање стамбених питања за најугроженије категорије нашег друштва, у чему је Херцег Нови предњачио у претходном периоду.

-Изградња шест станова чија је купна вриједност око 500 000 еура, представља потврду да смо са ријечи прешли на дјела, као и да малим корацима можемо направити велика дјела. Међутим, добри резултати нас обавезују на одговоран и посвећен однос који гарантује пожртвованост и пуну интеграцију сваког појединца у друштву, како сада тако и у наредном периоду. Поред овог пројекта захваљујући доброј сарадњи са Општином Херцег Нови обезбијеђена су трајна и одржива  стамбена рјешења за 25 породица у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у току је и изградња објеката за индивидуално становање, навела је министарка Нишић, поручујући да су у циљу унапређења суживота отворени за нове иницијативе базиране на наученим лекцијама и позитивним искуствима.

Сардања са министарством и организацијом HELP добар је примјер дјеловања локалног, државног нивоа и међународних институција, поручио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, истакавши да је то примјер свима осталима, у другим сегментима, како је могуће наћи квалитетно рјешење ако за тим има воље и спремности за рад.

-Мислим да не постоји ништа тако велико и значајно као обезбиједити кров над главом породицама које су свој дом изгубиле због ратних дешавања, или нису у прлици да га саграде упркос преданом труду и раду. Општина Херцег Нови се, по овом питању, већ дужи низ година показала као веома одговорна локална самоуправа. Захваљујући поменутој сарадњи и преданом раду Секретаријата за локалну самоуправу, кроз Регионални стамбени програм смо до сада обезбиједили 23 стана и кућа за расељена и социјално угрожена лица.

Мисија локалне самоуправе је обезбиједити боље услове живота свим грађанима, казао је Катић, истакавши да се у оквиру истог програма граде двије куће, а у плану су још двије.

-Кроз најновији пројекат, сходно меморандуму о сарадњи од септембра прошле године, у згради чија градња почиње биће мјеста за двије расељене породице и четири породице које су до сада биле смјештене у трошним баракама у насељу Бајковина. У оваквим ситуацијама тешко је рећи да је некоме било важније или хитније додијелити стан, али смо сви били свједоци преке потребе да се нађе рјешење за породице које су живјеле у овим баракама. Посебно ми је задовољство што ћемо сада успјети скућити још шест породица, што могу истаћи и да се у оквиру истог програма сада граде још двије куће, а у плану су још двије.

-Сасвим сигурно да овдје нећемо стати јер је наш циљ да помогнемо свима којима је наша помоћ потребна. Наравно, мисија локалне самоуправе је обезбиједити боље услове живота свим грађанима и Херцег Нови учинити престижном туристичком дестинацијом, градом који заслужује водеће мјесто у држави. За то су нам потребни задовољни и оснажени грађани што је основ да свима њима пружимо подршку, казао је Катић, поручивши да су спремни и вољнида наставе истим правцем и да већ размишљају о даљим пројектима.

Директорица HELP-а Црне Горе Дијана Анђелић је захвалила Општини Херцег Нови и Министарству рада и социјалног старања што су препознали HELP као дугогодишњег партнера у овом пројекту, и изразила задовољство почетком конкретне реализације овог пројекта, за који су мјесецима радили техничке припреме.

-Драго ми је што данас почињу и радови на изградњи објекта социјалног становања који ће обезбиједити смјештај за шест породица из категорија становништва којима је то потребно, и што смо још једном ваши партнери да у оквиру наше мисије „помоћи другима да помогну себи“ допринесемо бољој интеграцији свих рањивих категорија у општини Херцег Нови, а генерално и на нивоу цијеле Црне Горе. Надам се да ће се сарадња на овом пројекту показати квалитетном и добром, као и до сада, и да ће овај пројекат бити платформа за наставак сарадње у будућности, поручила је Анђелић.

Свечаном догађају присуствовали су и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, секретарка за локалну самоуправу Општине Херцег Нови, Весна Самарџић, посланик Јован Суботић, директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Александар Ковачевић, те представници HELP-а – координатор за регион Андреас Обермилер, представница за регион Јулија Брукнер и шефица регионалне канцеларије за Европу, Маша Бубањ.

Пројекат објекта социјалног становања у Немилој израдила је Агенција за изградњу и развој града, која ће обављати стручни надзор, док радове изводи компанија „Еурозокс“.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here