Почела Европска недеља имунизације

Институт за јавно здравље Црне Горе и ове године, у сарадњи Свјетском здравственом организацијом (СЗО) и УНИЦЕФ-ом, обиљежава Европску недељу имунизације како би додатно подигли свијест о важности имунизације у превенцији болести, заштити здравља, обезбјеђивању дугог и квалитетног живота за све становнике наше државе.

Главне теме којима ће посветити пажњу до 30. априла су значај започињања са Програмом ХПВ вакцинације, која представља јавноздравствену интервенцију са доказаним изузетним учинком у превенцији најтежих обољења, прије свега у превенцији рака грлића материце, затим побољшање обухвата постојећим вакцинама из календара имунизација, а посебно вакцинација против малих богиња, заушака и рубеле која је на најнижем нивоу; као и унапријеђење Програма вакцинације у држави.

Тим поводом ће у Петровцу од 26 до 29. априла организовати стручни едукативни скуп „Имунизације – данас и сјутра“ на коме ће поред домаћих, учешће узети еминентни стручњаци из области имунизација из Португала, Шкотске, Данске, Србије, Хрватске, Словеније.

Из ИЈЗ истичу да је, као једна од најдјелотворнијих и најисплативијих здравствених интервенција, вакцинација од виталног значаја за постизање оптималног здравља за све и свуда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here