Планинском трком обиљежен Европски дан паркова

Организацијом планинске трке у оквиру Новске скај мини трејл лиге Спиле мини вертикал (sky MINI trail Spile MINI vertical), Агенција за развој и заштиту Орјена – Парк природе Орјен, придружила се овогодишњем обиљежавању Европског дана паркова.

Након добро организоване трке, приређена је церемонија додјеле награда, гдје је директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић у име Парка природе Орјен најбољима поклонила сувенир – сапун прављен на скроз природан начин.

Европски дан паркова од 1999. сваке године обељежава се 24. маја, у знак сјећања на прве националне паркове у Европи – 9 паркова насталих у Шведској 1909 године. Овај дан има за циљ да људе приближи природи, и прошири свијест јавности о значају природних љепота у заштићеним подручјима широм Европе, указујући на важност очувања, и одрживог развоја тих мјеста.

Нека нас овај дан подсјети на повезаност човека са земљом, што представља мост између природног насљеђа и културног идентитеа, као и разумјевање ове повезаности кроз историју, како би изградили будућност која поштује све различитости нашег насљеђа- поручили су из Агенције.

Побједник трке Спиле мини вертикал био је Алексеј Алексејонок из Будве са временом 15:17, други је био Новљанин Лазар Милојевић 16:51, а трећи Антон Мавлиутов. Код жена најбоље вријеме постигла је Светлана Бурарова 17:49.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here