ПКЦГ упутила Влади предлог мјера подршке привреди

Привредна комора Црне Горе упутила је премијеру и министрима финансија, пољопривреде, економског развоја и капиталних инвестиција у Влади Црне Горе Предлог мјера подршке привреди. Дванаест мјера подијељено је у двије групе, оне које треба да обезбиједе довољне количине енергената и мјере у циљу ублажавања негативних финансијских посљедица.

Цијене су нагло порасле за све енергенте, репроматеријале и пољопривредно-прехрамбене производе, а неколико пута су пријетиле несташице, казали су из ПКЦГ. Сматрају да у актуелним околностима, уз реалну препоставку да ће период пред нама карактерисати неизвјесност, није за очекивати да привреда подноси терет постојеће или нове кризе. Стога је, кажу из ПКЦГ, улога и подршка Владе у циљу обезбјеђивања услова за одвијање бизниса и очување привредне активности, неопходна.

Међу мјерама подршке привреди које предлаже Привредна комора су:

-У циљу рационалнијег трошења те подстицања штедње, свим привредним субјектима чија потрошња у наредном периоду буде мања у односу на исти период претходне године, одобрити додатни попуст од 10% на рачуне за електричну енергију.

-Уколико повећање цијене електричне енергије буде неизбјежно, то повећање за привредне субјекте не смије бити процентуално веће од повећања цијене енергије за домаћинства.

-Увести нулту стопу ПДВ-а на опрему за соларне електране и на куповину огријевног дрвета и пелета.

-Потребно је обезбиједити бескаматне кредите за индустријске пекаре или омогућити да за постојеће кредите држава преузме обавезу плаћања камата.

-Повећати износ субвенција за откуп млијека.

-Увести нулту стопу ПДВ-а на млијеко и јогурт, а снизити је на месне прерађевине, рибу, воће и поврће на 7%.

-Обезбиједити додатно субвенционисање набавке сточне хране.

– Увести клизну скалу у цијени грађевинских радова.

-Субвенционисати каматне стопе на кредите од 0,5% наредних 12 мјесеци, и продужити рок отплате кредита за 3-5 година привредним  субјектима чији је пад прихода већи од 50% у односу на претходне године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here