ПKЦГ: ПРЕДСТАВЉЕНЕ ПРОГРАМСKЕ ПОДРШKЕ ИНОВАЦИОНОЈ ДЈЕЛАТНОСТИ  

 Промоција Јавног позива за суфинансирање иновационе дјелатности у 2022. години, у сарадњи са Министарством економског развоја, организована је у Привредној комори Црне Горе.

Према ријечима директорице Сектора за пројекте ПKЦГ Тање Радусиновић, предмет јавног конкурса је  подршка развоју иновационе заједнице и дјелатности кроз суфинансирање неколико програмских линија утврђених у Програму за иновације 2021-2024. Ријеч је о програмским линијама подршке ЕУРЕKА пројектима, затим за стимулисање заштите и развоја проналаска, подстицање иновационе културе, реализацију едукативних програма у С3 областима, те учешће у ЕУ Оквирном програму за истраживања и иновације „Хоризонт Европа“ – Иновативна Европа.

Kонкурс је отворен 1. марта, а укупан износ подршке обезбијеђен за ове намјене у 2022. години износи 230.000 еура – казала је Радусиновић.

Маријета Барјаkтаровић Ланзарди, в.д. генеране директорице за дигиталну економију и технолошки развој у МЕР-у, казала је да влада велико интересовање за Програм за иновације 2021-2024, те да су већ почеле заједничке активности са Фондом за иновације Црне Горе у имплементацији иновационих програма.

– Ове програмске линије биће главна полуга за финансирање у области иновација и паметне специјализације – навела је она.

Програм Еурека овога пута обогаћен новим сегментом, јер је Црна Гора одлучила да учествује у Мултилатералном позиву за Дунавски регион, а новина је и подршка Стубу 3 _Иновативна

Европа_, ЕУ програма „Хоризонт Европа“.

Иван Томовић, менаџер за програме у Фонду за иновације Црне Горе, детаљније је представио програм Еурека, истакавши да је он значајна подршка предузетништву, првенствено малим и средњим предузећима, те научноистраживачкој заједници и снажан инструмент за међународну сарадњу у области иновација и истраживања.

– Истраживања и иновације представљају приоритет сваке земље у свијету, а око 1,5 трилиона еура јавних средстава у свијету троши се годишње на финансирање истраживања, развоја и иновација, док се велики удио ових средстава користи управо у оквиру програма Еурека – казао је он.

Програм  подржава међународне пројекте истраживања и развоја између партнера из било које двије (или више) Еурека земље. Могу аплицирати микро, мала, средња и велика предузећа, научно-истраживачке и иновативне организације уписани у Регистар иновационе дјелатности у Црној Гори, док партнери на пројекту морају бити из најмање двије земље учеснице Еурека мреже. Циљеви пројекта јесу: развој нових производа, технологија у производњи, процеса илиуслуга с јасно израженом технолошком иновативношћу, битно

побољшање постојећег производа и технологије, прототип, нове методе, нови генетски материјал и слично.

 Подршка се односи на добијање бесповратних средстава, а опредјељени буџет је 45.000 еура за текуће и 30.000 еура за нове пројекте. Предност при избору ће имати пројекти који имају усклађен програм истраживања са Стратегијом паметне специјализације и/или Стратегијом научноистраживачке дјелатности, као и другим стратегијама које уређују област иновационе дјелатности.

Трајање пројекта је до три године, а пријаве се подносе до 1. новембра. Kонкурс за Мултилатерални јавни позив за финансирање ЕУРЕKА пројеката за Дунавски регион биће отворен до 30. јуна, и за намјене овог посебног позива обезбијеђена су додатна средства у износу од 45.000 еура.

У реализацији активности намијењених подстицању иновационе културе у Црној Гори могу учествати организације из Црне Горе које се баве промоцијом иновационе културе. Укупан буџет опредијељен за програме иновационе културе износи 20.000 еура. Суфинансирање ће бити и у области реализације едукативних програма (љетњих и зимских школа за студенте и младе професионалце) у областима паметне специјализације, а укупан буџет је 30.000 еура.

Финансијска подршка је намијењена и активностима које се односе на припрему пројектних пријава за учешће у ЕУ Оквирном програму. Циљ је  да се пружи експертска подршка у припреми пројектних пријава како би се поспјешило учешће црногорских институција у овом изузетно конкурентном и највећем ЕУ програму за истраживања и иновације. Укупан буџет износи 40.000 еура. Након представљања програма подршке, учесници су били у могућности да добију одговоре на сва питања и недоумице који се односе на програм, а представљена је и нова платформа inovacije.gov.me   путем које је омогућено онлине пријављивање за Регистар иновационе дјелатности И активне програмске линије министарства.

Овом приликом најављен је и Јавни позив за додјелу грантова за рануфазу развоја стартапова, који ће бити објављен 20. јуна. .

www.privrednakomora.me  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here