ПК ЦГ: Жене у СТЕМ индустрији

Привредна комора регије Илиа модерирали су панелом „Жене у СТЕМ индустрији, превазилажење традиционалних родно условљених радних баријера“ у оквиру XIII Конгреса женског предузетништва који су организовали Привредна комора Црне Горе и Форум AIC.

Модератори су истакли да у овом тренутку ЕУ недостаје више од милион СТЕМ експерата (science, technology, engineering i mathematics), а статистички подаци показују да само 25 одсто од укупног броја људи који се тиме баве чине жене. Зато је питање како да охрабримо жене да започну каријеру у овој индустрији и како да промовишемо, тема овог панела, саопштено је из Привредне коморе Црне Горе.

Милица Јанковић, директорица компаније „Exploring“ из Никшића и предавачица на Универзитету Доња Горица је казала да је 65% отворених радних позиција у највећим техничким компанијама попут Google, Meta i Aple, нетехничке позиције: маркетари, дизајнери, пројект менаџери, програм менаџери, правници, стручњаци за људске ресурсе, тренери, продавци, купци, итд.

– И ако постоји једна ствар која је потребна нашим будућим пословима – то је разноврсност, мултидисциплинарност. Али та разноврсност не би требало да се заврши са полом или расом. Потребна нам је мултидисциплинарност образовних профила и вјештина, умјетност и књижевност, интроверти и екстроверти, лидери и они који слиједе, и генерално људи који ће имати другачији приступ послу него до сада – рекла је Јанковић.

Маријана Глигорић, Директорица „BrigIT”, Србија, представила је свој пословно-развојни пут који ју је водио преко Електротехничког факултета у Београду и рада у IT сектору. Имала је идеју водиљу да развије систем за пренос новца између мобилних телефона, са сарадницима је направила апликацију која је добила најбоље оцјене, и такав таленат је препознат у ИТ заједници па су ангажовани за додатне послове. Сматра да су женама у бизнису потребни узори и подршка, па је зато формирала покрет Гирл Поwер који шири пословна знања и умрежава предузетнице.

– Мој савјет предузетницама је да што прије нађу менторе, по могућству више њих за различите области пословања, те да слиједе њихов пут и савјете. Трудите се да у што краћем времену научите што више – рекла је Глигорић.

Мојца Цвирн, менаџерка за оперативне послове,  PMC SRCInfonet, Словенија, говорила је о оснаживању и мотивацији start up тимова, те улози жена у овој области. Такође се осврнула на жене предузетнице у Словенији, истакавши да је њихов положај на први поглед доста бољи у односу на остале државе Региона.

– Имамо пуно жена на битним функцијама у нашој земљи, а учимо и из примјера најбољих пракси – казала је Цвирн. Она посебно истиче важност бизнис инкубатора у Љубљани, као и Технолошког парка, гдје су успјешно направили мале заједнице за умрежавање и размјену знања.

Међутим, додаје да и није све баш тако сјајно јер је неопходно још више улагати у промоцију женског предузетништва, с обзиром на то да већину стартапова чине мушкарци.

– То само показује колико је важно даље разговарати о овим темама и укључивати жене у менаџмент, те радити на обликовању програма за подршку женском предузетништву – казала је Цвирн.

Према њеним ријечима, постоје бројне могућности да се направе заједнице које би могле добити већу подршку инвеститора, као и мале локалне иницјативе, бизнис инкубатори и друго, али да акценат треба ставити више на примјере успјешних прича у области женског предузетништва.

Бранка Бабић, власница INFO PLUS, Хрватска, добитница је награда за најбољу предузетницу у земљи, и у IT бизнису је већ 30 година.

– Када осјетите да имате таленат да се бавите приватним бизнисом, онда се упустите у то. Било је доста тешко на почетку, у вријеме рата и транзиције, али је код мене превагнуо предузетнички дух. За рад у СТЕМ индустрији потребни су марљивост храброст и одлучност. Савјет младима је – искористите искуство нас који смо деценијама у овом послу. Улажите у знање, напредак и технологију. Не бојте се да закорачите у овај посао – рекла је Бабић, и додала да је у хрватском ИТ сектору све више компанија на чијем челу су жене.

Азра Џигал, самостална савјетница за женско предузетништво, чланица Регионалне асоцијације жена предузетница, Босна и Херцеговина, осврнула се на изазове са којима се суочавају предузетнице, те подијелила своје искуство о кључним вјештинама које су непходне за успјех у овој области.

– Треба да имамо у виду наше специфично окружење, јер наш регион генерално има пуно препрека, прије свега када се говори о образовању, менталитету, традицији – казала је Џигал.

Она наводи да велики проблем представља то што млади у окружењу више желе да раде у државној управи гдје би имали стабилан посао, за разлику од Америке и развијених држава Европе, гдје млади на прво мјесто стављају покретање сопственог бизниса.

– Неопходно је образовати дјецу још од малена како би им развили свијест о томе како се улажу вријеме и новац – рекла је Џигал.

– Фокус би требало да буде како на јавном тако и на приватном сектору да подрже људе са добрим идејама, његују предузетнички дух, те направе повољно окружење за раст и развој бизниса – закључила је Џигал.

Anne Claire De Faveri, директорица компаније Algem Natura из Сан Марина,  казала је да се пут  ка лидерској позицији се заснива на самосвјесности и познавању свог посла. Подржавам друге жене на путу ка успјеху јер оне посједују додатну вриједност захваљујући свом знању, емпатији и сензибилности – казала је Де Февери. Luciana di Bissceglie, предсједница Привредне коморе Барија, говорила је о институционалним капацитетеима и важности законодавне и стратешке промјене, како би се затворио родни јаз, те о мјерама које је неопходно предузети на том путу.

Она је казала да је затварање родног јаза у пословном сектору, а посебно у СТЕМ индустрији од суштинског значаја за друштвену заједницу и економију.

–Као предсједница Привредне коморе Барија, свјесна сам да је потребно предузети одлучне кораке како бисмо омогућили равноправне прилике за све, без обзира на пол. То није само питање праведности, већ и питање економске одрживости и конкурентности наше регије – истакла је Bissceglie.

Ставрос Калогномос, извршни секретар BBCG и AI Nurec Plus координатор, сумирао је дискусије које су се чуле током Конгреса и честитао организаторима на одлично урађеном послу. Женско предузетништво представља индикатор напредне економије сваке земље, а компаније у женском власништву више покрећу зелене и иновативне теме – казао је Калогномос.

XIII Конгрес женског предузетништва организован је у оквиру Европске мреже предузетништва.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here