ПИСА тестирање црвени аларм за комплетну Црну Гору

Фото: Испитни центар

Резултати ПИСА тестирања, по којој су ученици у Црној Гори показали лошије знање него 2018. Године су црвени аларм за цијелу Црну Гору и резултат не бриге која је постојала у школству у Црној Гори, оцијенио је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић.

Највеће међународно истраживање у области образовања ПИСА, у којем учествовало око 690 хиљада петнаестогодишњака из 81 земље, у Црној Гори је реализовано у априлу и мају прошле године. Учествовало је 5. 793 ученика из 63 школе, чиме је обухваћено 93 одсто укупне популације овог узраста. Црна Гора је из математике на 54. мјесту, читања  56. мјесту, а из области науке 62. мјесту. У односу на државе региона ђаци из Црне Горе су из све три области остварили боље резултате од вршњака из Сјеверне Македоније, Албаније и Косова, а слабије од Словеније, Хрватске и Србије.

Милатовић је за РТЦГ казао да очекује да се Влада и министарство ухвате у коштац са овим проблемима.

Окретање нашег школства напријед, каже Милатовић, значи додатну бригу о просторним капацитетима, о наставном кадру и нашим ученицима.

-Потребна је реформа резултата и напретка ради“, нагласио је он и додао да је за то неопходно заједништво.

Истакао је да су лажне дипломе рупа у темељу знања Црне Горе.

-Потребно је ухватити се у коштац са тим. Министарка има снажну подршку у предсједнику Црне Горе“, казао је он.

Он је казао да школа „Октоих“ нема адекватне просторне капацитете и истакао да ће иницирати изградњу павиљона.

-Министарство мора да чује потребе наших основних школа и мора да их рјешава на корист ученика и заједнице“, рекао је он.

 

Наредно ПИСА тестирање биће обављено 2025.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here