Петковић (Бокешки Форум): Црна Гора је наша држава, Бока нам је дом

Саопштење за јавнист упутио је предсједник Бокешког Форума, др Андрија Петковић, које преносимо у цјелости:

– Пред скоро сваке изборе, или бар њихову најаву, свједоци смо истих „ћакула“ усмјерених из истих или сличних политичких центара моћи. Неутемељених и прије свега лажних оптужби да је борба Бокешког Форума за децентрализацију, усмјерена против Црне Горе. Да је то што је наша звијезда водиља антидржавни пројекат.

А културна и економска слобода, у ствари је нешто сасвим друго и познају је све европске државе. Све те савремене европске демократије, којима декларативно теже самозвани борци за правду.

То што желимо да новац зарађен у Боки, остаје и улаже се у Боку, не може да буде антидржавни пројекат. Јер ваљда је и Бока дио државе у који треба улагати. Па би тај новац зарађен овдје ваљда било логично усмјерити ка рјешавању проблема инфраструктуре на рецимо Јадранској магистрали. Умјесто да финансирамо фамозни аутопут од „нигдје ка ничему“.

Па је исто тако ваљда потребно тај новац у највећој могућој мјери користити за унапрјеђење здравствених, образовних и других институција на територији Боке. Умјесто финансирања мегаломанских пројеката, зарад стицања јефтиних политичких поена.

Није антидржавни пројекат, ни жеља да се вијековима стицана културна баштина Боке чува у Боки. Нити та баштина Хрвата, Срба, Црногораца и свих оних који су је генерацијама стварали, икога угрожава. Нити је икад угрожавала, већ само доносила нови квалитет. Па је ваљда логично да о њој брину они који су је и створили. Умјесто самопрокламованих културних посленика и посредника, који су мајстори да је обесмисле и обезвриједе у циљу неког просперитета чију смисленост не види нико па ни они сами.

А антидржавни елементи су они који су ево деценијама позатварали све иоле вриједно у Црној Гори. Антидржавни елементи су и они који су брукали и брукају Црну Гору гдје год и како стигну. Антидржавни елементи су и они који су опустошили и црногорску обалу и сјевер Црне Горе. Они који су здушно подизали руке за разноразне законе на штету Боке и Бокеља и који не презају од тога да зарад ситних циљева, блефирајући и глумећи политичку и економску елиту, упиру прстом у друге. Оптужујући их за оно што су у ствари сами.

Таквих, у Бокешком Форуму није ни било нити ће бити. Црна Гора је наша држава, а Бока је наш дом! И од тога одступања нема. Своји на своме, одговорни искључиво сопственој савјести, настављамо борбу до коначног циља. А то је искључиво намјера да сами одлучујемо и бранимо оне вриједности које Бокељи и Бока баштине вијековима.

Разлоге сопствених хистерија и лијечења комплекса нека злонамјерни, који се нису случајно препознали, траже на другом мјесту – наведено је у саопштењу др Андрије Петковића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here