ПЕЈОВИЋ: ПРИВРЕМЕНА ЗАБРАНА ПРОДАЈЕ ИМОВИНЕ ВЕКТРА БОКЕ НЕЗАКОНИТА

Привредни суд увео је привремену мјеру обезбјеђења којом је забранио продају непокретности компаније Вектра Бока у Игалу, покренуту на захтјев Општине Херцег Нови и бивших радника тог предузећа. Ријеч је о три парцеле у катастарским општинама Топла и Требесин, укупне површине око 20.000 квадрата, чија је укупна вриједност, по новој процјени, 1,7 милиона еура. Продаја је покренута ради наплате потраживања која Општина и бивши радници имају према „Вектра Боки“. Овом забраном стопиран је план локалне управе о изградњи аутобуске станице у Игалу.

Бивши радници ХТП Бока уложили су жалбу Апелационом суду и очекују да одлука буде донесена по закону, саопштено је  на конференцији за новинаре.

Како је казао правни заступник радника Јован Пејовић, судија Привредног суда Иван Ковачевић, под изузећем противно закону донио је привремено мјеру обезбјеђења, којом је забранио радницима и Општини да се наплате.

– Очигледно се овом привременом мјером штити интерес јаке интересне групе из Подгорице. Оправдано сумњамо како ће се ситуација даље одвијати кад почне стечај. До сада су бивши и садашњи радници АД Вектра Боке били жртве дискриминације Привредног суда, који је Општини, мимо плана реорганизације, забранио наплату доспјелих потраживања у извршном поступку – наводи он.

Пејовић истиче да су радници завршили парнице пред Судовима у Црној Гори у своју корист, међутим проблем представља извршење тих пресуда и опструкција Привредног суда. У случају стечаја, радници ће бити у првом исплатном реду, али неће бити привилеговани повјериоци у односу на друге.

– Опасност за све повјериоце је потраживање ОТП-а и ЦКБ-а у висини од 28 милиона еура, које је Брковић одавно потрошио преко Вектре Монтенегро. Када се у стечајну масу уврсти то потраживање, као и потраживање осталих повјерилаца, имајући у виду отуђену имовину,  средства са рачуна, реституције, по мени радници долазе у ситуацију да размнишљању да ли ће и колико добити у процентима – упозорио је Пејовић.

Бивши радник Војин Миљанић поставља питање стечајном судији, предсједнику суда и имовиснком заштитнику, колико ће радницима вриједити четврта рата за годину или двије, када буде наплаћена. Он истиче да су радници у првом исплатном реду.

– Страх Привредног суда, односно предсједника и заштитника имовинско-правних односа није реалан, да ће продајом имовине доћи до посебних извршних поступака и значајне промјене имовинско-правног статуса стечајног дужника, то јесте Вектра Боке – сматра Миљанић.

Радници су су мишљења да стечај треба увести у компанију, али тек након што они наплате сва потраживања.

Привредни суд је у вези са људима који су осумњичени за организовани криминал, тврди бивша радница Маја Пајевић, јер није реаговао на бројне малверзације менаџменета Вектра Боке, али реагује сад када радници треба да наплате своја потраживања.

– Позивамо Апелациони суд да донесе одлуку у нашу корист, да се води простим принципом правичности и утврди о чему се овдје заправо ради. Такође, надамо се да ће и специјални државни тужилац узети у обзир овај предмет пропале приватизације Вектра Боке и на тај начин коначно омогућити да се задовољи правда – истиче она.

Радници питају због чега је Привредни суд тек сада донио одлуку о спровођењу мјера обезбјеђења имовине, а није реаговао када је компанија продавала многобројне објекте, међу којима земљиште и ресторан у ували Жањиц.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here