ПАД ОБОЉЕЛИХ ОД КОРОНАВИРУСА, ПРИСУТНЕ РЕИНФЕКЦИЈЕ

Фото: Дом здравља Херцег Нови

У херцегновском Дому здравља региструју пад броја обољелих од коронавируса. У јануару је 2 650 особа било инфицирано, а до сада у фебруару око 540. Ипак као истичу епидемиолози, нема опуштања јер је вирус и даље присутан.

У херцегновском Дому здравља на дневном нивоу је мање откривених случајева, али како истиче епидемиолог др Слађана Зградић, биљеже већи број реинфекција.

-Имамо већи број људи који се у краћем временском периоду разболијевају поново и буду позитивни на тесту и имају симптоме. Подваријанте омикрона су нашле начин да заобиђу тај претходно стечени имунитет, објашњава Зградић.


Вирус је и даље ту, имамо обољеле и особе које нажалост умиру од омикрона, иако се стално потенцира на тој блажој клиничкој слици.

-Не смијемо заборавити велики број умрлих. У децембру и јануару је то 250 и поред благе клиничке слике. И даље треба бити опрезан, носити што квалитетније маске, провјетравати просторије, вакцинисати се бустер дозом јер знамо да нас то чува. Истина је да сви једва чекамо да се ослободимо терета короне, али мислим да је још рано, казала је Зградић.

Последњи протоколи прописују да три мјесеца треба да прође од вакцинације другом дозом да би се примила бустер.

-Након три мјесеца од друге дозе људи треба да дођу на бустер поготово они који су примили Синофарм и апелујемо да што прије приме трећу дозу јер је заштита слаба. Нажалост имамо ситуацију гдје се суочавамо са неповјерењем и чим је прошала тензија великог броја новообољелих, људи се мање интересују за вакцине што сматрам да није оправдано јер имамо научне доказе из свијета да нас бустер штити, објашњава др Зградић.

За људе који спадају у ризичну категорију препоручује се и четврта доза.


-До сада је мали број примио четврту дозу, око 30, и доста људи и не зна да се она даје. Ријеч је о о онима који су у октобру примили трећу дозу и сада су спремни за четврту. Имамо довољну количину вакцина. У понуди су Синофарм, Фајзер и Модерна коју препоручујемо особама преко 40 година старости. Имунизованих је око 50 % јер се комплетно вакцинисаном особом сматра она која има и бустер дозу, казала је Зградић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here