ОВОГ МЈЕСЕЦА ПЕНЗИОНЕРИМА ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

Илустрација

Управни одбор Фонда пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе донио је одлуку о додјели једнократне помоћи пензионерима, која ће бити исплаћена у децембру са редовном пензијом за новембар 2021. године.

За ову намјену издвојено је око 3,1 милион еура. Пензионерима који примају минималну пензију биће исплаћена помоћ од 100 еура, док ће пензионери чија се пензија креће у износу од минималне до просјечне пензије, укључујући и овај износ, примити помоћ у износу од 30 еура.

-Ово је резултат заједничке иницијативе Фонда и Министарства финансија и социјалног старања и спроводи се у циљу побољшања материјалног положаја пензионера чији износ пензије није већи од просјечне пензије у Црној Гори, саопштено је из Фонда ПИО.

Појашњавају да је одлука о исплати једнократне помоћи донијета на основу модалитета утврђеног анализом релевантних статистичких података и расположивих средстава Фонда остварених уштедама у буџету за 2021. годину, са нарочитим фокусом на интенцију Фонда и ресорног министарства да се обезбиједи највећи могући обим њеног спроводења.

-Према статистичким подацима за октобар 2021. године, Фонд ПИО Црне Горе исплаћује права за 118.319 корисника у Црној Гори, од којих је 113.758 пензионера. Просјечна пензија у Црној Гори износи 292,91 еуро, док је износ најниже пензије прописан Законом о пензијском и инвалидском осигурању и износи 147,08 еура, а прима је 16.696 корисника овог права. Како је број пензионера чија се пензија креће у интервалу од минималне до просјечне 47.669, једнократну помоћ ће примити укупно 64.365 пензионера, што чини 56,58 одсто укупног броја пензионера у Црној Гори, наведено је у саопштењу.

Током 2021. године, укључујући и ову одлуку, исплаћено је око 5,53 милиона еура за једнократне помоћи пензионерима, што је шест пута више у односу на претходну годину, када је исплаћено 0,93 милиона еура за ову намјену.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here