Отворене реновиране просторије Хитне помоћи у Херцег Новом

Адаптиране и реконструисане просторије јединице Завода за хитну медицинску помоћ у Херцег Новом од данас су поново доступне грађанима и туристима. Завод је за ове радове издвојио 44 хиљаде еура, док је 30 хиљада за савремену медицинску опрему донирала Општина Херцег Нови.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе, Вук Никовић на свечаном отварању адаптираних просторија казао је да ће до краја наредне године бити адаптирано свих 24 јединице Завода.

Вук Никовић, директор Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе

– Сарађујемо са локалним управама и по први пут општине у свим градовима у Црној Гори знају гдје улажу новац, иако је он и раније улаган, али на жалост то осигураници нису видјели. Спремност менаџмента и Министарства здравља је да приведемо здравствени систем Црне Горе стандардима савремене ургентне медицине и савремене медицине – поручио је он.

Никовић је истакао да је, у сусрет европским интеграцијама, императив радити на реорганизацији и одржавању одрживог здравственог система.

Министар здравља др Војислав Шимун, подсјетио је да су просторије Хитне помоћи у објекту Дома здравља Херцег Нови први пут су адаптиране од оснивања, а да су у финансирању учествовали Завод и локална управа.

Др Војислав Шимун, министар здравља

– Реконструкција и ове јединице завода за хитну помоћ у складу је са интенцијом Министарства здравља и менаџмента ове установе на челу са др Вуком Никовићем, да се модернизује и унаприједи овај веома значајан дио здравственог система, примјењујући савремене принципе организације ургентне здравствене заштите. Хитна медицинска помоћ једна је од најважнијих карика сваког здравственог система и огледало његовог квалитета, успјешности и ефикасности – наводи он.

Др Шимун је информисао да је највећи дио јединица Завода у држави у потпуности реконструисан и реновиран у последње три године захваљујући ангажману менаџмента, али и захваљујући донацијама, каква је управо ова Општине Херцег Нови.

– Овакав вид сарадње посебно је важан у општинама које су уједно и туристички центри и гдје је заједнички ангажман, државних и локалних власти императив као предуслов за квалитетну и доступну здравствену заштиту. Такође, ријешени смо и да кадровски ојачамо Завод за хитну медицинску помоћ, па је тако за 2024. годину опредијељено 14 специјализација, од чега  десет ургентне медицине и 4 клиничке  биохемије, што ће менаџмент, вјерујем расподијелити у складу са потребама службе, а што ће у крајњем додатно појачати ниво и квалитет здравствене његе за пацијенте – казао је он.

Према ријечима предјесника Општине Херцег Нови Стевана Катића. реализација пројекта „Адаптација објекта Јединице за Хитну медицинску помоћ у Херцег Новом“, који је предмет Споразума о сарадњи Општине Херцег Нови и Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе, подразумијевала је да локална самоуправа обезбиједи средства за набавку медицинске опреме.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Циљ је стварање савремених стандарда из области ургентне медицине и пружање квалитетније здравствене заштите хитне медицинске помоћи становницима Херцег Новог и гостима који посјећују наш град. Заједнички пројекат који данас завршавамо, био је један од главних предуслова за квалитетнију здравствену заштиту грађана Херцег Новог, али пред Заводом за хитну медицинску помоћ су и даље велики изазови – обезбиједити довољан број медицинских екипа које могу одговорити потребама Херцег Новог посебно током љетње туристичке сезоне – поручио је он.

Катић је истакао да је донација Заводу само дио помоћи коју Општина пружа здравственој заштити грађана и туриста, јер је и са управом Дома здравља договорено финансирање рада Туристичких амбуланти током љетњих мјесеци, а начелно је договорена и сарадња по питању побољшања инфраструктуре око објекта.

Свечаном отварању Јединице за ХМП у Херцег Новом присуствовали су и потпредсједник ОХН, Милош Коњевић, в.д. секретарка за друштвене дјелатности, Мила Петијевић, као и чланови делегација из ЗХМП и Министарства здравља.

Потом је у кабинету предсједника Општине одржан радни састанак на којем је разговарано о актуелним проблемима у здравству у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here