ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА АЛЕКСАНДРА ЛОЗОВОЈА

97

 Изложба слика умјетника Александра Лозовоја „Црна Гора очима руског умjетника“  отворена је синоћ  у Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

 Лозвој је навеo да му је част што се изложба одржава у Херцег Новом. Захвалио се свима који су омогућили да се  колекција слика представи пред новском публиком. Каже да му се веома свиђа Херцег Нови, у којем има доста добрих пријатеља, а и многи од радова су настали у Црној Гори.

У име свештенства херцегновског обратио се протојереј ставрофор Обрен Јовановић, ријечима да му је част да учествује у програму обиљежавања 310 година од успостављања дипломатских односа између Црне Горе и Царске Русије.  

– Говорити на изложби овог великог умјетника је част. Ово сликарство балансира између дјетињег и кубизма,односно, импресионизма. Мени је управо ово чисто, дјетиње  скренуло пажњу, што упућује на Свето писмо и ријечи Божије: „ Који се понизи као дијете биће у царству небеском“. Када Господ каже да је царство небеско за дијете, не значи да није за одрасле, јер онај ко сачува дјетиње у себи,задобиће и царство божије. Тај унутарњи осјећај је нешто што је велико богатство за сваког човјека, посебно, за умјетника којем даје вјеру, живост, радост, колоритност, свјетлост која води ка творцу свјетлости. То говоре слике, Александра Лозовоја, које су препуне религиозних мотива. Можемо да видимо разне дијелове Црне Горе у којима умјетник, управо, показује чисту дјетињу душу . Видио је најљепше ријеке, море и добре људе и све што је чисто, изворно, благословено, осврнуо се отац Јовановић, архијерејски намјесник за Херцег Нови.

Лозовој је учествовао на више од 30 самосталних и групних изложби, како у Русији, тако и у Европи и САД-у.

Говорила је директорица ЈУК Градска галерија Јосип Бепо Бенковић и Завичајног Музеја,  Славица Божовић:

– Осјећај духовности пролази кроз  филтер индивидуалности. Александар Лозовоj је потекао из умјетничке породице и директни је ученик чувених руских авангардних умјетника 20. вијека. Током 60-их и 70-их година студирао је у приватној умјетничкој радионици Варваре Бубнове, савременице и колегинице Маљевича, Мајаковског, Татлина, Родченка.  Радови једног од највећих руских умјетника Александра Лозовоја сачињавају дио више свјетских музејских збирки. Он је и аутор књига и чланака о ликовној умјетности, као и неколико телевизијских филмова, навела је Божовић.

 Ово сликарство балансира између нечег дјетиње чистог и експресионизма и фовизма – природа виђена очима овог умјетника живи и дише, као да је ухваћена пламеном.

 Словенску душу Александра Лозовоја, отиснуту на сликама које су само дио његовог богатог опуса, заинтересована публика може погледати радним данима и суботом од 8:00 до 20:00 часова, до 07.октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here