ОТВОРЕН „АКВАРИЈУМ БОКА“ У КОТОРУ

Први посјетиоци Центра за заштиту биодиверзитета Јадрана „Акваријума Бока“ данас су, у организацији Института за биологију мора Универзитета Црне Горе, били награђени ученици Основне школе „Саво Илић“. Акваријум, на површини од 300 квадрата,  налази се у которској Палати Радоничић, која је споменик културе Црне Горе.

Руководилац Центра др Мирко Ђуровић упознао их је са раскошним и богатим живим свијетом Јадрана.

Дјеца су у Акваријуму, у три међусобно повезане просторије, могла да виде морску флору и фауну Медитерана, Јадрана и Бококоторског залива. У једној просторији посвећеној Бококоторском заливу доступан је и „touch tank“, гдје су дјеца могла да додирну воду и осјете близину организама у базену и науче више о флори и фауни Боке.

Ђуровић је казао, да са њиховим обиласком, почиње и додатна вриједност туристичкој понуди града Котора и Црне Горе, отварањем врата Акваријума Бока за јавност.

Акваријум ће бити отворен од сриједе до недјеље, од 11.00 до 19.00 сати, док ће понедјељком и уторком бити затворен за јавност. Цијена карте, за одраслу особу, по промотивној цијени која је снижена 50% је пет еура, за дјецу и тинејџере (6-18 година) три еура, за трочлану и четворочлану породицу 11 еура.

Овај центар  са првим црногорским јавним акваријумом, дио је успјешно завршеног пројекта МонтеAква, вриједним 1, 17 милиона еура.

Подсјећамо, Средства су осигурана бесповратним средствима Амбасаде Норвешке у Београду од 0,75 милиона еура и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе од 0,37 милиона еура. Институт за биологију мора је једина институција у Црној Гори која комбинује истраживање и образовање за промоцију и праксу ефикасног очувања морских дивљих животиња.

Акваријум ће и научницима у Институту омогућити да изводе различите научне експерименте “in vivo”, да прате све оно што је врло тешко пратити у природној средини, као што је раст и развој организама и интеракција међу врстама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here