Отворен 31. Которски фестивал позоришта за дјецу

Которски фестивал позоришта за дјецу 31. по реду, свечано је отворен синоћ на Љетњој позорници, када је предсједник Општине Котор Владимир Јокић, по традицији, кључеве града предао дјеци.

Присутне је поздравио предсједник Црне Горе Јаков Милатовић који је високи покровитељ Фестивала.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић

“Дјецо, пробудите се из сна и испуните Котор вашим осмјесима, играма и чистотом којом само дјечја душа одише и зрачи. Пробудите се и пробудите све нас одрасле да нас подсјетите колико је свијет дјетињства чаробан и чист. Пробудите се и помогните нама одраслима да овај прекрасни град Котор, Боку, нашу Црну Гору и цијелу нашу планету Земљу, за коју често заборавимо да је наш заједнички и једини дом, сачувамо управо за вас дјецу. Пробудите се драга дјецо и радујте се сваком тренутку у животу, као што се радујете 31. Которском фестивалу позоришта за дјецу” поручио је Милатовић.

Предсједник Општине Владимир Јокић је истакао да је ово засигурно најљепша ноћ у Котору и најљепши дани године у Котору.

“Од ноћас Котор формално постаје град чије кључеве држе дјеца, али Котор мора бити и јесте град дјетета сваког дана у години. Колико смо ми допринјели да дјеца у нашем граду буду на прави начин подизана, вољена и едукована, толико смо допринјели будућности нашег града. Сви наши пријекори, сукоби стају пред једним дјечијим осмијехом. Сво зло свијета стане пред дјечијим погледом. Наша свакодневна мјера мора бити мјера дјетета, а не мјера нас самих. Јер ови мали људи су много бољи него што смо ми, а ми понекад заборављамо да будемо они” казао је Јокић.

Предсједник Општине Котор Владимир Јокић предаје кључеве града Ђељани Ибраими

Симболично, предсједнику Општине Владимиру Јокићу кључеве који “откључавају срце града Котора” предао је мали адмирал Бокељске морнарице Вихор Мошков, а он дјевојчици Ђељани Ибраими која их је преузеле у име дјеце Котора.

Публици је представљен програм под називом “Замислите, дјецо…” за који сценарио и режију потписује Дејан Ђоновић. Рађен је у продукцији Которског фестивала позоришта за дјецу, а уједно је и слоган овогодишњег Фестивала.

Симбол – вила Алкима и слоган Фестивала „Замислите, дјецо…“ инспирисани су мотивима књиге “Которске легендице“, чији је издавач Општинска јавна установа “Музеји“ Котор.

Позоришни програм овогодишњег Которског фестивала позоришта за дјецу чини 15 представа, од којих је 11 такмичарских. Наступиће позоришне трупе из Израела, Шведске, Шпаније, Италије, Сјеверне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и из Црне Горе.

Главни програм Фестивала ће се највећим дијелом одвијати на Љетњој позорници и у Културном центру “Никола Ђурковић”, док су остале локације: Пјаца од кина, Главни градски трг и зграда Старог затвора.

Поред позоришног програма, Фестивал ће имати богат пратећи програм, а чине га едукативно-теоријски програм, дјечје сценско стваралаштво, ликовни и књижевни програм.

Захваљујући сарадњи са Фондацијом “Буди хуман”, новац од карата биће опредијељен за лијечење дјеце којој је финансијска помоћ за ту намјену неопходна.

Подсјетимо, Которски фестивал позоришта за дјецу који је међународног карактера, организује Општина Котор – Секретаријат за културу, спорт и друштвене дјелатности а покровитељ је Министарство културе и медија Црне Горе док је високи покровитељ предсједник Црне Горе Јаков Милатовић.

Извор: CG News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here