Отварање 57. Херцегновског зимског салона сутра у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“

Поставка у Галерији "Јосип Бепо Бенковић"

Свечано отварање 57. издања Херцегновског зимског ликовног салона, који је ове године окупио 39 умјетника, биће уприличено сутра у галерији „Јосип Бепо Бенковић”.

Тема поставке најстарије ликовне манифестације у региону носи име „Живот је детаљ”, за које се одлучио селектор, доктор умјетности и архитектуре, Никола Марковић:

Никола Марковић, селектор

 Што се тиче вриједности које детаљ формира, који није само језик умјетности,  одражава потребу и синтагму овог салона, да се укаже на могућност, који представља једну цјелину, а не само да буде дио цјелине. Ту смо истраживали и платформу вриједности, приступ анализи детаља и његове имплементације у језик савремености. Надам се да смо и овом поставком, која има своје засебне цјелине, које можете да препознате већ сада у простору, успјешно и дефинисали. У контексту једне асоцијативне и симболичке вриједности Херцегновски салон јесте на свјетској културној сцени, али  засигурно, када је у питању црногорска, представља један изузетно важан, не само детаљ, већ и цјелину, која траје толико дуго и утиче на нашу културу, не само код нас, него и у региону, оцијенио је Марковић.

Детаљ може да представља велике вриједности у односу на животне ситуације и појавности:

– Уколико се адекватно запитамо, можемо да свједочимо, да детаљ некада може пресудно да утиче на дубље аспекте радости и кајања, одлуке које доносимо у животу. И зато сматрам и овдје кроз језик умјетности, да можемо да његовом величанству – детаљу, да укажемо адекватно поштовање, јер језик истинског стваралаштва, која свака права умјетност мора да чува, јесте језик истинског стваралаштва, који је дубоко повезан, управо, са тим разумијевањем и читањем вриједности, које детаљ носи као такав, објашњава Марковић.

Марковић каже да Црна Гора посједује фантастични полигон ликовних стваралаца, због чега је било тешко направити селекцију за овогодишњи салон:

– Као што сам се у уводном тексту каталога, који прати овогодишњи салон, извињавам са своје стране, јер сигуран сам да  Црна Гора баштини један изванредан полигон ликовних стваралаца и заиста је немогуће да свих 800, који раде и стварају у Црној Гори доћи. То је један дио будуће галеријске и музејске политике, која се сада у ЦГ адекватно развија, гдје ће се обезбиједити већа транспарентност свих умјетника и гдје и ми, у улози селектора и колега ћемо моћи да дубље и флексибилније приступамо информацијама, којима сагледавамо, важност стваралачких поља тих аутора. Тако ће бити и лакше, и у још једном степену квалитетније, да обезбиједимо селекцију, сматра Марковић.

Ове године је ријеч о једној изванредној поставци Херцегновске зимског ликовног салона:

– Поред свих околности и ситуација ове године смо имали и срећу, и ту се заиста ради о једној изванредној изложби, у што се могу да увјере сви који ће да је доћи да посјете, прича Марковић.

Марковић се захвалио уваженим селекторима на оствареним резултатима претходних изложби:

– Они су својим радом постигли да данас можемо да надоградимо или развијамо, оно што су успоставили као вриједност, каже Марковић.

За професионалан однос и прилаз организацији салона захвалио се директорици Галерије Гордани Крунић.

Издвојио је репрезентативно дјело нашег сликара Воја Станића који учествује на салону.

Отварање 57. Херцегновског зимског ликовног салона биће уприличено сутра (четвртак) у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“, у 19 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here