Освијетљена менора поводом празника Свјетлости – Хануке

Јеврејски празник слободе и свјетлости, Ханука, обиљежен је данас на платоу испред зграде Општине Херцег Нови паљењем Меноре.

Врховни рабин јеврејске заједнице у Црној Гори, Ари Еделокопф рекао је данас да се нада да ће Ханука,  празник наде и свјетлости,  свакоме од нас дати способност да буде свјетлост другима и да топлину људима око себе.

-Свакодневно палимо ханукалне свијеће широм Црне Горе и ове године се молимо за престанак рата и да не страдају невини људи, рекао је Еделкопф.

Обиљежавању Хануке присуствовали су представници локалне управе у чијеимесе обратиоменаџер општине, Душан Вукић.

-Треба да смо поносни на нашу богату и разнолику културу која се исказује кроз прихватање и слављење различитих култура и обичаја. Ханука је празник који је важан за јеврејску заједницу широм свијета али представља и прилику да сви ми научимо о вриједностима које носи. Учимо о упорности, храбрости и заједништву, вриједностима које су универзалне и које можемо примјенити у свакодневном животу, казао је између осталог Вукић и поручио да је Херцег Нови дом за све људе различитих култура, вјероисповјети и националности.

Освјетљавање Ханука Меноре, односно Ханукије, први је пут у нашем граду организовано на тај начин прошле године, уз присуство представника локалне самоуправе и грађана.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here