ОСНОВАН ХЕРЦЕГНОВСКИ ОДБОР НВО „МИХОЉСКИ ЗБОР“

Основан је херцегновски одбор Невладине организације „Михољски збор“  који је званично почео са радом јуче, 27. јануара, на Савиндан. Како наводе у саопштењу за јавност, на тај начин су се придружили бројним одборима  те  Светосавске организације који постоје и раде широм Црне Горе, али и на подручју Републике Српске као и на Косову и Метохији.

-Са поносом настављамо вишевјековну традицију Михољског збора који је основао наш први архиепископ свети Сава на Михољској превлаци и који је на подручју Боке у континуитету дјеловао седам вјекова. Ово је уједно и велика обавеза јер треба бити достојан наших предака који су, упркос свим притисцима и недаћама, успјели да сачувају своју вјеру , своју родну груду и свој образ. Све то успјели су храброшћу, вјером у Бога и хришћанским човјекољубљем, помажући свима којима је помоћ потребна али и његујући вјеру прадједовску, чувајући богомоље, гробове и култ предака и свој ,српски језик-наведено је у саопштењу.

Истичу и да су до сада били укључени  у рад Михољског збора трудећи се да допринесу бројним хуманитарним акцијама.

-Вријеме је,нажалост, показало да је у свим градовима све више грађана у стању социјалне потребе. Ради лакше организације хуманитарних акција формирани су одбори. Зато позивамо све Новљане да нам се придруже како би сви заједно помогли једни другима. Посебно позивамо наше старије суграђане и оне који су у стању социјалне потребе да нам се јаве за сваку врсту помоћи. Потрудићемо се колико можемо јер се заједнички препреке лакше савладавају. Михољски збор помаже и рад народних кухиња које су многим породицама у Црној Гори једини извор исхране. Тим поводом у многим продајним објектима постављене су кутије за прикупљање средстава. Кутије су означене лаварумом који је симбол Михољског збора и општи знак побједе хришћана. Желимо да сложно, хуманитарним акцијама, пружањем руку један другоме побиједимо невоље. Дубоко вјерујемо да и у Херцег Новом традиционална Бокељска хуманост неће изостати ни овога пута. Спремни смо на сарадњу са свим организацијама осим политичких, иако нам код пружања помоћи никаква опредјељења неће бити препрека-поручују у саопштењу из  херцегновског одбора „Михољског збора“ које потписују:  Никола Укропина,  Степан Младеновић,  Госпава Косовић,  Борис Прибичевић,  Миодраг Мустур и Драгана Зечевић-Плавански.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here