Осам деценија од погибије слободара на Подима

Представници организација бораца народноослободилачког рата 1941-1945. (ОБНОР) из Херцег Новог, Котора и Тивта и Општине Херцег Нови сутра (субота, 21. јануар) ће у 9:00 сати положили вијенце код спомен обиљежја на Подима, и обиљежити 80 година од погибије народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића и првобораца Данила Даша Павичића и Стјепа Шаренца.

Челници Мјесног комитета КПЈ за Херцег Нови су 21. јануара 1943. године ликвидирани од стране италијанских фашиста и домаћих издајника, који су им проказали гдје се налазе Ђурковић, Илић, Павичић и Шаренац.

Представници бокељских општина ће у 10:00 сати код сопоменика Безметковић на Савини, на гробу Николе Ђурковића, такође положити вијенце, а о дешавањима на Подима тог 21. јануара 1943. године говориће члан борачке организације Херцег Новог  Слободан Новаковић.

У жељи да се још једном освијетли тај трагични догађај који се десио прије осам деценија (ОБНОР) бокељских општина сутра у 11:00 сатри у Сали СО Херцег Нови организује свечану академију.

Како је најављено, Бранко Томановић, син Луке Томановића, аутора споменика Безметковић, и Љубенко Боровић, потпресједник СУБНОРА 1941-1945 Црне Горе, ће присутнима на академији, посебно младима, приближити крвави догађај у зору 21. јануара прије 80 година кад је око 300 непријатељских војника, Италијана и домаћих издајника склопило обруч око мјеста на којем су били Никола, Саво, Стијепо и Дашо. Била је то неочекивана и неравноправна борба. Опкољени борици бомбама су покушали да пробију обруч. Прво гину Дашо Павичић и Стијепо Шаренац, док Саво Илић са Николом Ђурковићем, како је записао хроничар, наставља борбу, пале своју архиву и гину. Њихова тијела су касније изложена на тргу у Херцег Новом, уз славље оних који су учествовали у акцији. Фотограф Лука Цириговић је крадом снимио од народа названо „крваво коло“ које су играле слуге окупатора, веселећи се ликвидацији четворице челних комуниста и партизана Западне Боке.

У оквиру академије предсједник Организације бораца народноослободилачког рата 1941-1945 Радојица Радојичић уручиће пригодна одликовања члановима борачке организације, још живим борцима из Херцег Новог Јовану Тошковићу из Бијеле и Мирку Дабовићу са Крушевица, која су  им додијељена од стране СУБНОР-а Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here