ОШ „Милан Вуковић“ дио Каравана пријатељства – сарадња са шест школа од 1978. године

У оквиру Каравана пријатељства ученици и наставници Основне школе „Милан Вуковић“ боравили су у Земуну, а домаћин је била Основна школа ,,Светозар Милетић“. У Каравану пријатељства је шест школа из Земуна, Битоља, Бања Луке, Осијека, Крања и Херцег Новог.

„Повеља пријатељства и сарадње“ између шест основних школа, потписана је у Битољу давне 1978. године, а обновљено 2015. године. Ове године земунска Основна школа ,,Светозар Милетић“, као домаћин Каравана пријатељства  отворила је нови циклус сарадње у већ дугој вишедеценијској традицији. Према ријечима помоћнице директора Јармиле Радовић ово је за школу ново искуство.

-До изражаја је дошла љепота различитости, нешто што нас богати, што нас чини бољим људима. Били смо свједоци да нас тиште исте муке, слични проблеми као што је недостатак стручног кадра, превазилажење програмских ситуација. Сви носимо исте тегобе, а све их рјешавамо са осмјехом, стручним знањем и све проблеми управа и наставници на сличне начине превазилазе, казала је Радовић.

У Земуну су били и дугогодишњи професори разредне наставе  Славица Кољеншић, Вања Кривокапић и Вук Јаридић, као и пет ученика осмог разреда: Крстина Томашевић, Лаура Бенуси, Нађа Брђанин, Јелена Глушац и Сања Караџић.

Учесници Каравана су били у прилици да са Школом – домаћином посјете Народни музеј, Маракану, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Калемегдан, а посебно је било интересантно подземно разгледање Београда и панорамско разгледање, пловећи Савом и Дунавом.

Директорица школе „Милан Вуковић“ Маре Вујиновић казала је да све вријеме које дијеле 1978. и 2024. годину су пуне пријатељства између шест школа које су  некада биле у заједничкој држави , а сада самосталне.

-Историјска дешавања и промјене нису утицале на то да пријатељство јења, већ напротив да опстане кроз вријеме и јача. То је задовољство нагласити. Караван пријатељства је доказ да све што настаје из хуманих, честитих и духовних побуда, одолијева времену и постаје све снажније, казала је Вујновић.

Посебно је радује што су наставили традицију претходних управа ове школе.

-Традицију коју су сви руководиоци ове установе подржали кроз вријеме и то је од изузетног значаја јер се не може кућа градити без темеља, нити нешто ново створити не ослањајући се на оно старо, што је неко започео прије нас. Надам се и да ће будућа руководства ове установе наставити са  Караван пријатељства  јер све што настаје из хуманих, честитих и духовних побуда, одолијева времену и постаје све снажније, казала је Вујиновић.

Руководство Основне школе „Милан Вуковић“ захвалило је  Секретаријату за културу и образовање Општине Херцег Нови на подршци у организовању путовања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here