ОШ „ДАШО ПАВИЧИЋ“ ЕКИПНИ ПРВАК У ШАХУ ЗА ХЕРЦЕГ НОВИ

У Основној школи „Илија Кишић“ у Зеленици одржано је екипно првенство основних школа Херцег Новог у шаху.  Учествовале су све четири основне школе, а такмичење је почело у 9 сати у присуству наставника и директорице школе Снежане Мирковић.

Свака екипа је пријавила 4 играча и двије резерве. Послије два сата узбудљивих мечева одлучен је побједник који ће играти на регионалном такмичењу основних школа, објашњава професор ФМ Горан Томић, координатор такмичења.

-Према Правилнику, за побједу екипа добија 2 меч бода, за нерјешен резултат 1, за пораз 0 бодова. У случају диобе првог мјеста први додатни критеријум је међусобни резултат у мечу, а ако је он нерјешен, онда резултат на прве двије табле. Ако је и тада стање изједначено, одлучује резултат на трећој табли. Ако је ту био реми, онда се игра меч за побједника, казао је проф Томић.

У првом колу ОШ „Дашо Павичић“ је савладала ОШ „Орјенски батаљон“ 3:1, док је ОШ „Илија Кишић“ побједила ОШ „Милан Вуковић“ 4:0.

У другом колу ОШ „Илија Кишић“ и ОШ „Дашо Павичић“ су играли нерјешено, 2:2, док је ОШ „Орјенски батаљон“ побједила 4:0 ОШ „Милан Вуковић“.

Треће коло је одлучило побједника. ОШ „Дашо Павичић“ је побједила ОШ „Милан Вуковић“ 4:0, док је ОШ „Илија Кишић“ побједила ОШ „Орјенски батаљон“ 3:1.

На крају побједником екипног општинског првенства је проглашена ОШ „Дашо Павичић“ са 5 меч бодова и 9 поена. Друга је ОШ „Илија Кишић“ са 5 бодова и 9 поена, али слабијим додатним критеријом (резултатом у мечу на прве двије табле, ту је ОШ „Дашо Павичић“ имала бољи резултат 1,5:0,5). Трећа је екипа ОШ „Орјенски батаљон“ са 2 бода и 6 освојених поена. Последња је ОШ „Милан Вуковић“ са 0 бодова (и 0 поена).

За побједничку екипу „Дашо Павичић“ су играли:

Анна Згогурина, Балша Илић, Војин Ружичић, Јован Мирковић и резервни играчи Сара Љешковић и Стефан Милошевић. Најуспјешнија у побједничкој екипи била је Анна Згогурина која је побједила све три партије.

Регионално првенство основних школа играће се у школи „Илија Кишић“ у Зеленици, а биће одржано у првој половини новембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here