Општина тражи адекватно рјешење за изградњу рибарске луке

Општина Херцег Нови није одустала од изградње рибарске луке, премда је погрешно интерпретирано на неким мјестима да се повукла из тог пројекта.

Према ријечима предсједника Општине Стевана Катића, требало би донијети одлуку о јавном интересу, која би дефинисала позицију за могућу изградњу рибарске луке.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-С тим у вези, Општина је покренула одређене процедуре гдје би било најбоље да се та локација предвиди планским документом да би се касније ишло у детаљну разраду  саме пројектне документације и након тога у извођење радова, рекао је Катић. 

Подсјетио је да је недавно одржана јавна расправа о рибарској луци у Зеленици, али да тада нису била у потпуности усаглашена мишљења. Због тога је општина пролонгирала доношење одлуке на сједници СО. 

– Није Општина одустала, ми тражимо даље могућности гдје би најбоље било предвидјети, односно изградити рибарску луку, тако да ћемо предложити неке нове локације, а између осталог, наставиће се евентуално и разрада те у Зеленици.  Имамо сада измјену Просторно урбанистичког плана, гдје је један од задатака третирање саме рибарске луке, да планери са те неке позиције то кажу, тако да постоји и даље варијанта да то буде и Зеленика. Направљен је један, по мом мишљењу, квалитетан пројекат који би требало да у наредном периоду такође  иде на јавну расправу, гдје ће се видјети како би то требало у суштини да изгледа, јер је претходна јавна расправа на неки начин грађанима превише била нејасна, просто из разлога што је на тој јавној расправи приказан један широки захват у Зеленици, па је изгледало као да ће пола Зеленике да буде рибарска лука, што апсолутно није добро пренешено, објаснио је Катић.  

Наводи да је сада  урађена још једна детаљнија разрада како се види Зеленика, односно њен развој, гдје је врло могуће да, поред постојеће луке у Зеленици буде један сегмент који се односи и на рибарску луку.

-У наредним данима ћемо представити тај нови пројекат читавог концепта уређења Зеленике, тако да постоји и даље  варијанта, уколико буде постојала апсолутна сагласност свих,  да рибарска лука буде у том дијелу Зеленике. Постоје и још неке варијанте за неке друге локације, тако да ћемо видјети сада док се буде радила измјена ПУП-а и гдје планери буду предвидјели, тако да ћемо након тога имати једну јаснију  информацију гдје би најбоље било градити рибарску луку, закључио је предсједник Општине.

Директор Института за биологију мора Александар Јоксимовић каже да рибарима треба рибарска лука и у Боки и на другим локацијама на Црногорском приморју.

Александар Јоксимовић, директор Института за биологију мора

Требало би да ускладимо планове и да локлане самоуправе  у сарадњи са становништвом и мјесним заједницама донесу одлуку. Сигурно да неће сви бити задовољни том одлуком али ако је то интерес државе, друштва и да та грана привреде буде заиста развијена и да рибари имају сигурно мјесто за своје бродове, онда дефинитивно Црној Гори фале рибарске луке. Значи не једна него више њих, казао је Јоксимовић.

Рибарске луке, каже он, имају и туристичку димензију и то нам потврђују луке у разним европским земљама.

-Гдје ће бити изграђене рибарске луке то  је прича  за институције, локалне самоуправе, мјесне заједнице, рибаре.  Морају се помирити ставови и наћи заједнички интерес, јер општи интерес мора да превлада – казао је Јоксимовић гостујући у емисији У четири ока.

Ако желимо у малој ЦГ да све увежемо онда морамо да имамо и узгајалишта, и луку првог искрцаја, рибарску луку,  здравствене контроле и фабрику за прераду рибе.

-То јесте сложена прича али мислим да има шансу да заживи ако сви кренемо здравим разумом и отворена срца јер је то општи интерес, поручио је Јоксимовић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here