Општина ХН: Једнократна помоћ паровима за поступак медицински потпомогнуте оплодње

Општина Херцег Нови, као једна од ријетких, другу годину помаже парове како би се остварили у улози родитеља. Измјенама Одлуке о облицима социјалне и дјечије заштите у Општини Херцег Нови, одређена је максимална новчана помоћ од 2 250 еура по поступку медицинске потпомогнуте оплодње.

Секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић изразила је задовољство, реализацијом програма, а на основу Правилника, који је усвојен у априлу 2022. године, чиме су многим паровима помогли приликом лијечења неплодности у поступцима медицинске потпомогнуте оплодње:

Весна Самарџић

– Општина Херцег Нови је једна од првих, која је ријешила и омогућила овај вид помоћи. Правилником о додјели једнократне помоћи за лијечење неплодности, поступцима медицински потпомогнуте оплодње омогућили смо паровима, који имају потребу и одлучују се за овакве поступке, да помогнемо. У почетку су били мањи износи од 800 до 1 800 еура, а након усвајања измјена Одлуке о облицима социјалне и дјечије заштите у Општини Херцег Нови, имамо максимални износ до 2 250 еура по поступку, објашњава Самарџић.

Самарџић подсјећа, да је Општина Херцег Нови активно учествовала приликом израде Закона о медицински потпомогнутој оплодњи:

– Заједно са женским парламентом у Скупштини Црне Горе и министарством здравља, смо допринијели креирању закона из ове области. Оно што је напредак у односу на претходно је да се може обавити бесплатно четири поступка медицинске потпомогнуте оплодње за жене до 45 година. У складу са позитивним искуствима од  2020. године, Општина Херцег Нови је донијела Правилник. Имамо интересовања, јављају се парови. До сада смо имали девет захтјева, од чега је остварено шест трудноћа, једна је близаначка. Искуства која смо добили од парова који су обавили поступак и већ се остварили као родитељи, су веома позитивна, навела је Самарџић.

Ријеч је о једном од видова подршке локалне управе у овој области:

– Можда нису средства која би задовољавала све потребе, с обзиром да су поступци доста скупи и односе се на парове који се, углавном, лијече у иностранству. Имамо позитивна искуства из Солуна, Прага, Македоније. Они који имају потребе могу да се детаљно информишу о овим клиникама или да комуницирају са паровима, који су успјешно обавили своје поступке, могу их повезати и стојимо им на располагању, позвала је Самарџић заинтересоване за овај вид подршке.

Буџетом је опредијељено око 20 000 еура, предвиђених за ову намјену ове године, а уколико буде потребно та цифра ће бити и већа, напомиње Самарџић.

– Стојимо на располагању и уколико буде потребно наша Општина ће имати слуха, како би им изашли у сусрет. Важно је да остваримо хумани циљ и да заштитимо приватност корисника, казала је Самарџић.

У оквиру Секретаријата за локалну самоуправу у згради Општине заинтерсовани могу да се јаве у канцеларију 70, у којој се баве овим пословима.

– Ово је једини вид захтјева који се не подноси на Грађански биро Општине Херцег Нови, искључиво, сва документација је тајна, није доступна јавности, не скенира се. На тај начин смо, такође, жељели да додатно заштитимо све оне који су будући потенцијални подносиоци захтјева, а који из било ког разлога, не желе да се зна за то. Ријеч је о помоћи која се пружа једном годишње. За више парова је могуће да у двије или три године, добију ову врсту једнократне помоћи.

Формулар за пријаву се налази на Грађанском бироу и на сајту Општине. Потребно је приложити одговарајућу медицинску документацију из клинике гдје се обавио поступак и друге податке. Уз захтјев да се предају лична документа супружника, број жиро-рачуна, доказ да су у брачној, односно, ванбрачној заједници, медицинска документација, отпусна листа са клинике гдје је обављен поступак, на основу којег обављамо у року 10 дана рефундацију средстава која су  потрошена, максимално до   2 250 еура, по пару у једној години, појашњава Самарџић.

Позивају парове који имају потребу за поступком, да могу да се јаве у Секретаријат за локалну самоуправу, како би се упознали са детаљима око подношења захтјева и остваривања права на једнократну помоћ за поступак медицинске потпомогнуте оплодње.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here