ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ ПРУЖА ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ПАРОВИМА ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ НЕПЛОДНОСТИ

bebac.com

Социјални програм се у Херцег Новом води уз максималну подршку локалне управе, а рањивој категорији друштва поклања се доста пажње. У ту намјену је, Буџетом за 2022. годину, предвиђено преко 700 хиљада еура.

У односу на раније године, повећан је износ за трансфер и трошкове лијечења на 80 000 еура, а Општина Херцег Нови је прва и једина у Црној Гори која ће помоћи суфинансирање лијечења неплодности, казала је недавно Весна Самарџић, потпредсједница Општине Херцег Нови  

-Имамо повећање у односу на претходне године јер ће Општина Херцег Нови, први пут од ове године издвајати, за почетак, 20 000 еура за лијечење неплодности и помоћ паровима приликом финансирања поступака медицински потпомогнуте оплодње у иностранству.

Износ за станарине лица у стању социјалне потребе увећан је за 5000 и сада износи 15 000 еура.

-Разлог је што имамо доста суграђана који су незбринути, а с обзиром на то да нисмо у могућности да свима њима рјешавамо стамбено питање, суфинансирање овог издатка је један вид помоћи. Сматрам да је ово нешто што је позитивно и да је могућности, требало би бити још више. За побољшање услова живота лица са сметњама у развоју ио соба са инвалидитетом се издваја 30 000, а у складу са Локалним акционим планом који смо прошле године усвојили. Издваја се и 15 000 еура за бесплатан превоз за 100 најугроженијих пензионера са територије општине, а оно што нам је посебно задовољство је да 35 000 еура издвајамо за новорођену дјецу.

Како истиче, радује и податак да је су у буџету и средства за завршетак пројекта за стамбено збрињавање избјеглих и расељених лица, али и колективног смјештаја за грађане који живе у баракама у Бајковини.

-У капиталном буџету је предвиђено 170 000 еура за рјешавање стамбеног питања лица у стању социјалне потребе, а што се односи на завршетак пројекта РХП регионални стамбени програм за избјегла и расељена лица, али и иградња станова и коначно, надам се у овој години, рјешавање проблема колективног смјештаја грађана који живе у баракама и Бајковини, што је у складу са нашим Локалним планом за социјално становање, казала је потпредсједница Општине Весна Самарџић.

Подршку пружају и најбољим студентима за чије стипендије је буџетом предвиђено 54 000 еура, затим надареним и талентованим ученицима за које је фонд 20 000, док је ће 50 000 бити утрошено за аутобуске карте ђацима путницима.

Своје мјесто у буџету има и Дневни центар у Суторини за чије финансирање је одвојено 145 000, а у плану је и доградња за кориснике старије од 27 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here