ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ И У ДРУГОЈ ФАЗИ ПРОЈЕКТА РОМАКТЕД – ОСНАЖИВАЊЕ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Потпредсједник Општине Мирко Мустур потписао је данас у Подгорици Меморандум о разумијевању у оквиру друге фазе заједничког програма РОМАКТЕД – Промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице на локалном нивоу. Потписници споразума су Савјет Европе, Министарство правде, људских и мањинска права, као и још седам црногорских општина.

Најзначајнији резултат Општине Херцег Нови у првој фази пројекта РОМАКТЕД је усвајање темељног документа, Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Египћена за период од 2020. до 2023. године, казао је Мустур:-Захваљујемо се свим партнерима на одличној сарадњи у првој фази пројекта. Увјерени смо да ће она бити настављена и да ћемо заједничким снагама остварити још много резултата који ће допринијети оснаживању ромске заједнице. Херцег Нови је град који редовно спроводи активности на побољшању квалитету живота Рома и Египћана. Неки од начина су обезбјеђивање бесплатних карата за превоз ђака, новчана накнада за новорођенчад, помоћ за набавку школског прибора, одобравање помоћи за лијечење, подршка у набавци основних животних намирница и побољшање услова становања. Пројекат РОМАКТЕД важна је потпора и допуна нашим напорима да трајно унаприједимо услове за живот и рад суграђана који су припадници ромске и египћанске популације, казао је Мустур.

Руководилац Министарства правде , људских и мањинских права Сергеј Секулoвић подсјетио је да је Влада ЦГ усвојила Стратегију за инклузију Рома и Египћана за период од 2021. до 2025, да је у оквиру Министарства формирана посебна Дирекција која се бави инклузијом Рома и Египћана и додао је да је поносан јер је њихова службеница дио Савјета Европе.

-Овај програм је важан и дио шире стратегије која мора да га прати да би смо ову популацију довели до нивоа да можемо рећи да је укључена у друштвене токове на адекватан начин и да то функционише на правим основама. Сви знамо да смо далеко од тог циља , али прва фаза пројекта и сви напори који се улажу, нас ка том циљу воде. То је чињеница и велико ми је задовољство што се овај пројекат наставља, казао је Секуловић.

Меморандум о разумјевању у оквиру друге фазе пројекта потписало је осам општина, које су како је истакла шефица делегације Европске уније у Црној Гори Оана Кристина Попа показале спремност да се ромска популација укључи у заједницу:

-Ове општине имају могућност да добију средства из европских фондова и оне су већ развиле или су биле у фази развијања Локалног акционог плана за укључивање Рома у заједницу. У првој фази направљена је и анализа ситуације на терену. У овим општинама РЕ популација сарађује са локалним управама у циљу упознавања и рјешавању њихових проблема, казала је Попа.

Програмска менаџерка Савјета Европе Марина Васић захвалила је НВО Млади Роми која им је партнер на реализацији пројекта. Додала је да другу фазу програма чине три компоненте: ковид мјере, ромско сензитивно буџетирање и РЕ интеграција ромских повратника.

-Друга фаза РОМАКТЕД програма почела је 1.јануара и трајаће до краја децембра 2024. године. По финансијском обиму ће бити јача од прве фазе. Због тренутне ситуације, али и научених лекција из прве фазе додали смо одређене компоненте како би смо на најбољи могући начин испунили мисију Савјета Европе, а то је приступ људским правима, казала је Васић. Информисала је да ће да ће у овој фази друга организација за подршку бити Грађанска алијанса која ће се базирати на интервенције везане за камп Коник и склапање сарадње са главним градом.Меморандум о разумјевању уз општину Херцег Нови потписали су и представници општина: Подгорица, Бар, Беране, Бијело Поље, Никшић, Тиват и Улцињ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here