Општина Херцег Нови и Еко фонд потписали меморандум о сарадњи

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и директор Фонда за заштиту животне средине, Драшко Бољевић потписали су данас Меморандум о сарадњи који је предуслов за реализацију заједничких пројеката и активности у циљу побољшања заштите животне средине, енергетске ефикасности и квалитета живота.

Потписивање меморандума је први корак у бољој и конкретнијој сарадњи, казао је директор Еко фонда, Драшко Бољевић.

-Тиме смо уклонили евентуалне баријере које би нас онемогућиле да одмах реагујемо и помогнемо у рјешевању одређених еколошких проблема на које нам укаже Општина Херцег Нови. Области за које је Еко фонд надређен су прије свега заштита животне средине, енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије и климатске промјене. Климатске промјене тешко можемо да посматрамо на локалном нивоу и тај сегмент више протежирамо са државног нивоа, али када је ријеч о енергетској ефикасности и заштити животне средине, иза нас су двије успјешне године. Током 2023. обезбиједили смо 1,5 милиона еура локалним самоуправама, али ће нажалост бити искоришћено око 900 000 еура. То је и један од разлога зашто правимо индивидуалне састанке са сваком општином јер желимо да видимо зашто нису искоришћена средства, зашто локалне самоуправе нису конкурисале за одређене пројекте, казао је Бољевић.

Он је нагласио да ће Еко фонд ове године обезбиједити још већи фонд, а средства ће вишеструко повећати у сегментима за које су општине до сада показивале велико интересовање.

-Поновићемо конкурсе који су се показали потребним општинама као што је набавка комуналне опреме гдје је Општина Херцег Нови добила субвенције, затим управљање дивљим депонијама односно нелегалним одлагалиштима, као и мјере енергетске ефикасности које смо намјеравали да имплементирамо у зградама локалних самоуправа. Све су то неки почетни кораци гдје смо заузели правац кретања у циљу рјешавања еколошких проблема“, казао је Бољевић.

Херцег Нови је град који тежи очувању природних ресурса и унапријеђењу животне средине јер је то кључни начин да се очува баштина и пренесе будућим генерацијама, казао је потпредсједник Општине, Мирко Мустур.

-Како бисмо то постигли потребна нам је снажна, партнерска подршка и у име Општине Херцег Нови желим да изразим искрену вољу да са Еко фондом градимо такву сарадњу. Имали смо прилику да већ сарађујемо кроз остварене субвенције за реализацију пројеката из области заштите животне средине. Ова подршка нам је омогућила да унаприједимо инфраструктуру комуналног система у нашем граду, што је био изузетно важан корак ка стварању здравије, одрживе средине за наше грађане. Наше амбиције ту не престају и жеља нам је да улажемо у очување и унапријеђење животне средине вјерујући да је Еко фонд права институција која може да нам пружи помоћ и подршку. Само заједно као партнерска заједница можемо постићи трајне резултате и обезбиједити одрживу и просперитетну будућност за наш град и државу, казао је потпредсједник Мустур.

Представнике Фонда за заштиту животне средине, секретаре локалне самоуправе, директоре и представнике предузећа и агенција из нашег града, поздравила је в.д. секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Мила Петијевић у име секретаријата који је носилац сарадње са Еко фондом и иницијатори пројеката.

Током презентације представници Еко фонда појаснили су за које области правна и физичка лица могу остварити субвенције, указали да ће ове године за набавку комуналне опреме умјесто 300 000 еура бити понуђено 1,2 милиона еура у двије линије: за набавку стациониране и покретне комуналне опреме, а увећања су предвиђена и у другим сегментима.

Као примјер добре праксе, представница предузећа Чистоћа Херцег Нови, Радмила Перовић представила је имплементацију пројекта набавке комуналне опреме за коју су остварили субвенцију у износу од 33 821,70 еура.

Меморандум о сарадњи са Фондом за заштиту животне средине је веома значајан за Општину Херцег Нови која је у сектору за енергетску ефикасност покренула два пројекта: план енергетске ефикасности за Општину Херцег Нови 2023-2032. год и преглед енергетске ефекасности зграде Општине. Планирани радови предвиђају постављање демит фасаде као и новог система гријања и хлађења како би била постигнута оптимална енергетска ефикасност и смањени трошкови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here