Матијашевићева Елена група власник трећине акција Вектра Боке

Привредно друштво Елена група, у власништву Данила Матијашевића, купило је на берзи 33,3 одсто акцијског капитала Вектра Боке. Након куповине  друштво је упутило захтјев Привредном суду за хитан сазив Скупштине акционара на коjoj ће између осталог, бити разматране обавезе друштва и околности поступка пред овим судом, као и именовање новог одбора директора.

На јавној лицитацији на црногорској берзи, привредно друштво Елена група је за нешто више од 350 хиљада еура купило 33,3 одсто акцијског капитала Вектра Боке, потврдио је за РТХН директор Елена групе Данило Матијашевић. Пакет акција стављен је на лицитацију због неизмирених обавеза компаније Вектра инвестментс, једне од ћерки фирми компаније Вектра. Због  битне промјене структуре акцијског капитала Елена група је стечајном судији у Привредном суду Драгану Вучевићу и стечајном управнику Радојици Грби упутила захтјев за хитно сазивање ванредне скупштине акционара Вектра Боке како би била изабрана нова управљачка структура, што је како су истакли прописано Законом о привредним друштвима. Матијашевић је за дневни ред предложио разматрање финансијских обавеза друштва и околности у поступку у Привредном суду, односно предлогу за увођење стечаја који је иницирала Пореска управа, као и разрјешење актуелног и именовање новог сазива Одбора директора. Матијашевић је у захтјеву нагласио хитност поступка јер је рочиште за отварање стечаја заказано за 29. април. Матијашевић је иницирао и састанак са премијером, министром финансија, директором Пореске управе, а подршку му је како каже понудила и локална самоуправа. Од састанка у Влади зависе даљи кораци, односно на који начин избјећи стечај у предузећу.

Према ријечима једног од бивших радника Вектра Боке, Војина Миљанића радници поздрављају иницијативу Матијашевића, а приоритет остаје измирење обавеза.

–  Драго нам је да се кренуло са мртве тачке. За 29. април заказано је рочиште да ли да се уведе стечај или не. До тог рока треба да се уплати милион и 100 000 еура Пореској управи, како не би дошло до увођења стечаја. Сматрамо да је направљен први корак, подржавамо тај корак и мени је лично драго што је неко из града покренуо ту акцију. Надам се да ће доћи до измирења свих обавеза према радницима и то је једнино што ми желимо, казао је Миљанић.

Елена група сада је власник 33,3 одсто акција Вектра Боке, а према ријечима Матијашевића остатак акцијског капитала представља стечајну масу компаније Вектра Монтенегро у стечају, те њом располаже стечајни управник Радојица Грба.

2 COMMENTS

  1. Nisam ekonomista,vodoinstalater sam pa onako moje skromno razmisljanje,da li sva imovina Vekta boke : Igalo,Tamaris,Plaza,Zanjice,Mlijecni Restoran,Vidikovac…. vrijedi 1 mil.
    Ako je 1/3 = 350k€ onda cijela imovina vrijedi 1 mil.
    Da li je je Novi Novlajnima ili Novi ipak novim Izaslanicima ?
    Vodoinstalater sam pa mozda ne razumijem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here