ОПШТИНА ДОБИЛА СПОР ПРОТИВ БИВШЕГ НАЧЕЛНИКА ЦЕНТРА БЕЗБЈЕДНОСТИ

Општина Херцег Нови добила је пресуду против некадашњег начелника Центра безбједности Херцег Нови Петра Огњеновића. Пресуда коју је донио Виши суд је правоснажна, а ријеч је о спору у коме је Огњеновић тражио накнаду штете од Општине Херцег Нови због немогућности рјешавања стамбеног питања, односно због неизвршења одлуке СО Херцег Нови од 26. септембра 2016. године.

Виши суд је укинуо пресуду Основног суда у Херцег Новом а као неоснован је одбијен захтјев Огњеновића да му Општина за накнаду штете исплати износ од скоро 235.000 еура.

У Општини Херцег Нови су задовољни пресудом Вишег суда, којим је окончан спор који траје скоро четири године. Подсјећамо, крајем 2017. године 48 породица просветних радника, службеника Центра безбједности, Дома здравља и правосуђа добили су кључеве станова у зградама на Топлој 2. СО Херцег Нови донијела је годину раније одлуку о учешћу Општине у рјешавању стамбених питања државних службеника и намјештеника, по којој је предвиђено да Општина у поткровљу једне од зграда на Топлој 2 купи стамбени простор и истовремено пренесе власништво у корист тадашњег начелника ЦБ Херцег Нови Петра Огњеновића.

У августу 2017. а након промјене власти, локални парламент је изгласао измјене те одлуке, тако да је члан којим је дефинисано такво рјешавање стамбеног питања Петра Огњеновића избрисан, али је број станова са првобитно планираних 44 увећан на 48.


-Општина је осигурала да у овом поступку сви буду третирани једнако, јер није била прихватљива Одлука којом је један човјек без основе привилегован у односу на остале државне службенике и намјештенике, који остају да живе и раде у Херцег Новом. Тако је Центру безбједности Херцег Нови умјесто 10 опредијељено 11 станова, па је Огњеновић имао могућност да учествује и евентуално купи стан по истим, повољним условима као и други службеници, образложено је тада из локалне управе.

Огњеновић је тужио Општину, а прва пресуда Основног суда је била у његову корист. Након жалбе Општине Херцег Нови Виши суд је вратио на поновно одлучивање суду у Херцег Новом, а након што је поновно пресуђено у корист Огњеновића, Виши суд је недавно укинуо ту пресуду и оцијенио да нема основа да тужена страна, исплати 235.000 накнаду штете Огњеновићу са законском каматом од дана пресуђења до исплате. Суд је обавезао тужиоца да туженом на име трошкова парничног поступка исплати 350 еура у року од 15 дана од доношења одлуке.

Подсјећамо, станови на Топлој 2 су били у власништву предузећа „МБД Инвест“ у стечају, а пројекат је покренут са Стамбеном задругом „Солидарно“ и Црногорском комерцијалном банком. Општина се одрекла потраживања у стечајном поступку који се води пред Привредним судом у износу од око 168.000 еура главног дуга на име неплаћених средстава за учешће у комуналном опремању и око 40.000 еура камате.

Поред тога Општина се обавезала да уложи око 205.000 еура за стављање објеката у функцију. Таквим аранжманом послије деценија чекања стамбено питање ријешио је један број просвјетних радника из Херцег Новог, али и полиције, судства и Дома здравља.

3 COMMENTS

  1. Pravo steceno po Odluci ne moze prestati kasnijim izmjenama iste.Dobro bi bilo da se zna da li Katic ide na rocista da politicki pritiska sudije i kad su drugi sporovi u pitanju i kome je sve od doktora,umjetnika itd resavano stambeno pitanje na ovaj nacin.I NA TOPLOJ 2 SE NIJE IZGRADILA ZGRADA NITI CE,ZBOG IMOVINSKIH PROBLEMA

  2. Show sta se radi, kakva fora!!!
    Da je ostala stara vlas dobio bi pandur spor 100% i to jos sa zateznim kamatama.
    Ovako sad bar sudovi rade malo opustenije pa mozda i neki nebitan gradjanin dobije spor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here