Опет одгођено рочиште за увођење стечаја у “Вектра Боку”

Ни данас није разматрано увођење стечаја у компанију “Вектра Бока”, јер је судија Привредног суда Немања Поповић одгодио рочиште за 1.децембар.

Према ријечима Вукашина Шимрака, који је рочишту присуствовао у својству лица које има правни интерес, није јасно у чијем интересу се води овај поступак, с обзиром да би продајом хотела “Игало”, између осталих, и тужилац – Управа прихода, наплатила своја потраживања.

Хоће ли “Вектра Бока” отићи у стечај требало би да буде познато 1. децембра, за када је заказано ново рочиште у Привредном суду. Рочишту су присуствовали адвокат Вукашин Шимрак као заинтересована страна и представнци преко 80 запослених који су суду поднијели Захтјев за дјелимично укидање привремене мјере како би се дозволила продаја хотела “Игало”, а са стечајем застало до окончања продаје и испитало да ли постоје услови за отварање стечаја.

-Утисак је, чини ми се, да ни Суд не зна шта хоће, и остаје нејасно у чијем се интересу води овај поступак, ако знамо да је предлагач поднио предлог за отварање стечаја због цирка милион еура, због неиспуњења плана реорганизације, а да у извршном поступку којим је од стране Суда донијетом привременом мјером забрањено даље спровођење, треба да наплати 4 милиона и 300 хиљада еура, у које улази и тај милион. Заиста остаје питање у чијем интересу се води овај поступак, јер он очигледно није у интересу самог предлагача ни стечајног дужника, а посебно запослених ни осталих повјерилаца, истиче Шимрак за РТХН.

Шимрак каже да Суд није разматрао предлог радника, већ им предложио да поново поднесу захтјев за укидање привремене мјере док је тужилац – Управа прихода остала при својим захтјевима. Сматра да је несхватљиво у чијем интересу суд ради, јер би се продајом хотела “Игало”  намирили радници, држава,  Општина Херцег Нови као и породица Ацовић, која има потраживања на основу национализоване земље.

-Нема здраве логике, нити икаквог оправдања да се тај стечајни поступак уопште води, односно отвара, ако знамо да је паралелно у току био извршни поступак ради наплате свих извршних потраживања, чиме би се ослободила остала имовина “Вектра Боке” и створили услови за даље функционисање и евентуалне инвестиције, као и инвестиције на самом хотелу „Игало“.

Током двије године одгађана су рочишта за увођене стечајног поступка у “Вектра Боку”, а промјенило се пет судија. Шимрак сматра да ни у овом случају није испоштован закон.

-Суд је прије двије године отворио такозвани претходни стечајни поступак, који сходно императивној законској одредби може трајати највише 30 дана. Чак ни то није испоштовано, и у том периоду се чак продавала нека имовина „Вектра Боке“, а сада када је дошло до овога, све је стопирано. Дакле, Суд није испоштовао ни императивну законску одредбу, а са друге стране није ни разматрао да ли правно предлагач уопште може бити Управа прихода, с обзиром да има обезбјеђено потраживање, и наплаћује сва своја потраживања продајом хотела „Игало“. Заиста је необјашњиво чији је интерес да се то све тако ради, што је у супротности са општим интересима града Херцег Новог и саме државе.

Уколико  Привредни суд 1. децембра уведе стечај у “Вектра Боку” и наредних пет година ће све бити у „статусу кво“, упозорава Шимрак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here