Опером „Пепељуга“ завршено 11. издање Опероса фестивала

Једини оперски фестивал у Црној Гори, Опероса Монтенегро Опера Фестивал завршен је синоћ извођењем опере „Пепељуга” Ђоакина Росинија, адаптиране за дјецу.

Како је истакла министарка културе и медија Тамара Вујовић, иницијална идеја да се његује, развија и утемељује оперска умјетност у нашој земљи велики је и значајан искорак прегалаца и ентузијаста, а опет великих професионалаца који су окупљени у тиму Оперосе.

-Из године у годину са пуном пажњом пратим јединствен тим који страствено а врло одоговорно приступа оперској креацији, промоцији младих талената, заједно са којима се ствара нова публика. Похваљујем идејни приступ фестивала, којем је од оснивања дом историјски херцегновски Стари град и околне тврђаве, острво Мамула. Такође похваљујем промовисање младих талената и хуманитарни карактер појединих концерата, истакла је Вујовић.

Овогодишњи фокус стављен је на младе и дјецу, истакла је умјетничка директорица Опероса фондације Кетрин Хатаја.

-Изузетно ми је драго да видим пуно дјеце која су испратила фестивал. Морам захвалити на подршци Министарству културе и медија, Општини Херцег Нови, Херцег Фесту, који су ту за нас свих 11 година трајања фестивала, истакла је Хатаја.

Сопран Наташа Јововић у улози Пепељуге четврти пут наступа у Херцег Новом у оквиру Оперосе.

-Фестивали оваквог типа су јако важни, јер морамо да градимо публику која слуша оперу, да градимо темеље на којима ћемо имати оперску кућу и на редовном репертоару оперке представе. Опероса ради велики посао доводећи оперу у Црну Гору, у Херцег Нови љети, када публика може да дође, ужива на отвореном и чује нешто лијепо, казала је Јововић.

Тврђава Форте Маре била је попуњена до последњег мјеста и заиста је било фантастична атмосфера, нагласио је тенор Стеван Каранац.

-Захвалио бих директорици фондације Кетрин Хатаји на проналажењу начина да одржи фестивал поред свих потешкоћа након неколико тешких година за оперу и умјетност уопште. Херцег Нови одржава културни живот и на овом фестивалу и на онима који почињу за неколико дана у вашем граду, казао је Каранац.

Овогодишња Опероса донијела је концерте на тврђави Форте Маре, Мамули, Луштица Беју и Старом граду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here