Оперативно дјеловање и брзи проток информација током сезоне

Судећи по предсезони, пред нама је веома успјешан и интензиван период, пун изазова и надам се задовољних посјетилаца, те јако добрих резултата који би били од кључне важности за црногорску економију“, казао је министар Горан Ђуровић током сједнице Координационог тијела за припрему и праћење туристичких сезона.

Министар је истакао задовољство што је у прилици да, са главним актерима који утичу на креирање туристичког тржишног амбијента, размотри све потенцијалне изазове, као и предлоге могућих рјешења, како у кратком року тако и системских, која се тичу љетње туристичке сезоне која је већ почела.

-Он је истакао да је задатак овог тијела да дјелује правцу минимизирања вишегодишњих наслијеђених проблема који се односе на различите видове инфраструктуре, отпад, буку, грађевинске радове током сезоне, проблем паркинга, јачање инспекцијских служби и остало.Резултат нашег дјеловања оснажиће јавне финансије, убрзати економски раст и одрживи развој туризма. Успјешна сезона обезбиједиће повећање запослености“, поручио је Ђуровић.

Државни секретар у Министарству економског развоја и туризма, Дамир Давидовић истакао је да ће у фокусу рада овог тијела бити још интензивнија и ефикаснија сарадња свих актера из јавног и приватног сектора, а све у циљу успјешне реализације туристичке сезоне. У циљу сузбијања неформалних економских токова, најавио је посебну кампању, која ће подстаћи све оне који послују у тзв. “сивој зони” да формализују своје пословање, буду дио система и евентуално остваре субвенције из државног буџета.

Генерална директорица у туризму Александра Гардашевић-Славуљица, презентовала је члановима Координационог тијела актуелни тржишни концепт, спроведене активности на припреми љетње туритичке сезоне и охрабрујуће упоредне податке из предсезоне.

Ток дискусије је био усмјерен на рјешавање актуелних проблема. Посебно су се издвојили проблеми који се односе на саобраћајну и комуналну инфраструктуру, ситуацију на граничним прелазима, недостатак сезонских радника и неопходност јачања инспекцијских служби.

Због проактивног приступа и потребе максималне координације у циљу ефикасне реализације предстојеће туристичке сезоне, министар је најавио интензивнији рад овог тијела и одржавање сједница више пута мјесечно.

-Ово радно тијело се мора састајати чешће и неопходна је интензивнија комуникација са брзим протоком информација, те не само указивања на проблеме већ и предлагање рјешења и преузимање одговорности надлежних која треба да нам у крајњем створе услове за боље резултате“, закључио је Ђуровић.

Учешће у расправи на конкретне теме узели су представници туристичких општина, министарстава, Управе полиције, јавних предузећа, итд.

Координационо тијело за припрему и праћење туристичких сезона донијело је низ закључака које се односе на препоруке надлежним органима на свим нивоима, туристичкој привреди, којима се жели дати снажан импулс и створити услови, који ће туристичким посланицима помоћи у организацији укупне туристичке понуде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here