ОНЛАЈН НАСТАВОМ ЗАДОВОЉНО 27,6 ОДСТО СРЕДЊОШКОЛАЦА

Унија средњошколаца Црне Горе је у периоду од 1. до 5. фебруара ове године реализовала онлајн истраживање о ставовима средњошколаца/ки о настави у 2020/21. години. У истраживању је учествовао 3.941 ученик што представља готово 15% од укупног број средњошколаца у Црној Гори.

Међу испитанима, 53.4% похађа стручне школе, 44.4% гимназије,те 2.2% умјетничке школе.

Посебна пажња посвећења је матурском односно стручномиспиту, па од укупног броја испитаних 30.4% чинематуранти/киње.

Међу испитаним матурантима/кињама, свега 10% је казало да је задовољно предложеним начином одржавањаматурског/стручног испита, 58.5% њих није задовољно док је 31% матураната/киња дјелимично задовољно планираним моделом, наведено је у саопштењу Уније средњошколаца Црне Горе.

Њих 43.9% је навело да је од стране школе добило детаљно обавјештење о начину полагања матруског/стручног испита, а 56.1% каже супротно.

Да је потребно извршити промјене матурског/стручног испитасматра 88.3% испитаника. Највише се залажу за редуковањеградива, њих 70.2%.

Не тако велики број матураната/киња већ је почео са припремамаза испит, и то 38.1% док се остали надају промјенама и вјерују да ће успјети да се квалитетно припреме.

Настава у првом полугодишту организована је онлине. Тек је 27.6% испитаних средњошколаца било задовољно овим моделом, њих 36.8% је било дјелимично задовољно док су остали (35.6%) били незадовољни.

Највише им је, како су навели, процес учења отежавало преобимно градиво али и недостатак комуникације са професором“уживо“.

Нешто више од половине (51.1%) испитаних ученика је изјавило да им је требала помоћ при усвајању знања у првом полугодишту. Ово представља помак у односу на прошлогодишњу анкету, када је помоћ требало преко 60% испитаника. Помоћ су им, како наводе, највише пружали пријатељи (41.2%), док су некима помагали и чланови породице, те консултације са професором. Један број средњошколаца је прибјегавао приватним часовима, тако је око 7% испитика навело да је ради лакшег савладавања градива похађало исте.

Како је свака школа добила аутономију у доношењу одлука о моделу рада у односу на епидемиолошку ситуацију у општини као и у складу са својим кадровским и просторним капацитетима, овополугодиште 55.8% ученика иде редовно у школу. Њих 41.1% наставу прати комбиновано (онлине и оффлине), док остали (3.1%) наставу прате од куће.

Новим моделом наставе задовољно је 57.2% средњошколаца/ки, док 42.8% нису задовољни. Додјељивање аутономије школама подржава 70.7% ученика/ца, док је 29.3% незадовољно овом одлуком.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here