Олимпијски караван у олимпијском Херцег Новом

У организацији Олимпијског Комитета Црне Горе, уз покровитељство општине Херцег Нови, данас је у Дворани Парк боравио Олимпијски караван. Због лоших временских услова караван није одржан како је било планирано у Парку Бока, гдје се налазио и хотел Бока, којег 1904. године пројектовао Момчило Тапавица (1872-1949) први учесник модерних олимпијских игара са простора бивше Југославије у Атини 1896. године. Момчило Тапавица  је пред други свјетски рат био и становник Херцег Новог, што потврђује спомен плоча подигнута 1996. године у Његошевој улици, гдје је била његова кућа.

У наш град који је за ову годину добио титулу Европског града спорта,  стигао је Олимпијски караван. Ријеч је о спортско забавном  програму који приређује Олимпијски комитет. Послије Цетиња, одакле је 29. априла кренуо, Олимпијски караван је боравио у Бару и данас стигао у Херцег Нови, односно, град који је дао највише олимпијаца на Олимпијским играма од 1896. у Атини до 2021. године у Токију.

На данашњем дружењу окупили су се основци, бројни чланови спортских клубова и  љубитељи спорта, који су у спортском духу најавили и 33. Љетне олимпијске игре које ће се од 26. јула до 11. августа одржати у Паризу. Олимпијски караван је предводио Игор Вушуровић генерални секретар ЦОК-а, некада сјајни одбојкаш из генерације олимпијских шампиона 2000. године из Сиднеја када је са репрезентацијом СР Југославије освојио златну медаљу и златним словима остао уписан у историју југословенске и црногорске одбојке.

Игор Вушуровић

Он је у   обраћању нагласио да је основна намјера овог каравана да прошири дух и покрет међу најмлађима, те да их упозна са кључним вриједностима спорта.

Кроз неколико акција Олимпијског каравана покушало се и успјело да грађанима посебно младим људима и спортистима приближи дух и идеје олимпијизма, које су универзалне и општепхваћене цивилизацијске идеје. Са друге стране, спортисти који су изборили визу је и једриличар Миливој Дукић. Он је четврти пут учесник Олимпијаде и чланови ватерполо репрезентације Црне Горе на челу са селектором Владимиром Гојковићем, који ће дати допринос афирмацији града Херцег Новог и наше земље на међународном плану. Гојковић је у Атини 2004. године освојио сребрну медаљу. Управо ће предстојеће Игре у Паризу бити сјајна и велика позорница за промоцију, прије свега, херцегновског и црногорског спорта, али и града из којег долазе и државе Црне Горе, односно, њених привредних, економских, туристичких и других потенцијала. О томе олимпијац из 2004.  из Атине и 2008. из Пекинга о овој акцији Владимир Гојковић је рекао:

Владимир Гојковић

-Ово је дивна прилика да младим људима и будућим спортистима, а вјерујем и олимипијцима, приближимо историју Олимпијских игара и упознамо их са бројним личностима које су из овог града, такмичили се под олимпијским пламеном, казао је Гојковић.

Он је најавио да ће репрезентација, чији ће селектор покушати да добрим  наступом, оправда реноме, који су ватерполисти из Херцег Новог и Боке имали на досадашњим играма.

Велики аплауз учесници каравана намијенили су предсједнику Општине Стевану Катићу и његовом госту градоначелнику Требиња Мирку Ћурићу. Катић је за РТХН, истакао да је поносан на херцегновску младост и презентацију наредне Олимпијаде у граду олимпијаца.

Мирко Ћурић је истакао да је стигао у побратимски град Херцег Нови, и најавио између осталог, и спортску сарадњу, која већ траје између ПВК Јадран и ВК Леотар из Требиња.

Организатори Олимпијског каравана припремили су врло занимљиве активности за најмлађе, који су се такмичили у више спортских дисциплина. Организован је и квиз о познавању олимпијизма и спорта, гдје су најмлађи научили више детаља о Олимпијском покрету, вриједностима и предностима спорта и рекреације.

Данас је испуњен основни циљ да се пренесе дух Олимпијских игара и омогући младима да сазнају више о значајним личностима херцегновског и црногорског спорта, које су оставиле траг у нашем, некад југословенском, односно, европском и свјетском спорту.

Данашњу врло успјелу акцију подржали су Општина Херцег Нови  и спонзори ЦОК-а.

Пожелимо, Миливоју Дукићу, ватерполо репрезенацији Црне Горе и свим осталим олимпијцима успјех у Паризу!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here