Округли сто о запошљавању младих и социјалном предузетништву одржан у Херцег Новом

Округли сто ,,Стварање нових могућности за запошљавање и запошљивост младих“, у оквиру прекограничне сарадње сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора  „Your job“ одржан је у хотелу Палмон Баy. Учесници  су упознати са мјерама подршке за запошљавање младих и рањивих група, као и концептом социјалног предузетништва.

Округли сто организовао је „Каритас Црне Горе“ и „Бизнис Страт ап“ Бар у оквиру прекограничног пројекта Your job, а учесницима је представљено неколико модела подршке младима. Марко Ђеловић директор Каритаса Црне Горе казао је да је ријеч о обукама које ће им помоћи да дођу до посла од једноставнијих вјештина до конкретног радног мјеста.

-Други модел подршке је стажирање. Млади имају прилику да од четири до шест мјесеци стажирају и  раде конкретне задатке. Трећи модел подршке подразумијева могућност самозапошљавања младих, објаснио је Ђеловић.

У оквиру пројекта два пута организују обуке за развој пословних бизнис идеја, казао је Ђеловић.

-Млади имају прилику да добију подршку у процесу креирања своје пословне идеје, а након тога и аплицирају за неповратна средства за успостваљање пословне идеје.  Кроз све линије između 300 и 400 младих имаће прилику да користе неку оп линије подршке за унапређење запошљавања младих.

Други дио округлог стола био је посвећен концепту социјалног предузетништва који може бити добар модел запошљавања теже запошљивих лица.

-Ту прије свега мислимо на ОСИ , али и особе које су на Бироу рада дуже од пет година имају преко 50 година  или немају адекватно образовање које је  потребно тржишту рада. Преносимо и бенефите које социјално предузетништво може донијети нашој земљи, казао је Ђеловић.

Према ријечима шефа херцегновског бироа рада Зорана Лучића, програми прекограничне сарадње су одлична прилика за размијену искустава.

-Завод за запошљавање учествује у многим оваквим пројектима и посједујемо одређена средства и грант шеме које се користе за самозапошљавање како би младима дали шансу дасе опробају у улози предузетника и буду запослени дугорочно, истакао је Лучић.

Пројекат прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора  „Your job“ финансира Европска унија. Вриједност пројекта је око 430 хиљада еура и реализује се до 30. септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here