ОКО 100 ПЕНЗИОНЕРА ЈОШ УВИЈЕК ЧЕКА „КРОВ НАД ГЛАВОМ“

У херцегновском  Удружењу пензионера деценијама чекају на рјешавање стамбених питања за око стотињак чланова, од којих су многи у тешкој социјалној ситуацији.

Не подржавају став Фонда ПИО да престане  да улаже средства у рјешавање  стамбене проблематике пензионера, казао је предсједник Удружења Алекса Радуловић:

– То би угрожавало и овако лош статус пензионера и довело до негативне реакције, те нема потребе да се због ранијих ненамјенских трошења заустављају сада планирана средства за ту намјену.  

Ново руководство Фонда ПИО утврдило је одређене недостатке везано за изградњу станова за пензионере у неким градовима у Црној Гори. Савезу пензинера ЦГ је дао одређене налоге те су и они расправљали на свом Управном одбору, о чему су нас обавијестили. Када смо добили обавјештење да је Фонд закључио да неће више давати стамбене кредите, докле се не рашчисти са питањем изградње и продаје станова за пензионере у неким градовима Црне Горе, сматра Радуловић.

Он додаје да је  Фонд  ПИО надлежан да провјери има ли  тих неправилности  и кривичне одговорности и  њихово је да поднесу пријаве против одговорних лица и свих који су водили те послове незаконито:

– Али није њихово, да обустављају и не додијељују средства за даљу градњу, одређеним општинским удружењима који имају обезбијеђене плацеве или који су у току градње, уз поштовање свих одредби из правилника и закона. Тако што би они могли лако контролисати правилност утрошка тих средстава и додјеле станова. У Удружењу смо реаговали доста бурно, зато што сматрамо да није оправдан такав став Фонда ПИО да обустави  даља додјела средстава док се то не ријеши, навео је Радуловић.   

Пензионери се надају да ће Општина обезбиједити плац. Представници Општине су им показали локацију у Бијелој, коју су обишли, али како каже Радуловић, постоје мањи имовински проблеми.

-Нисмо добили још никакав документ о додјели тога плаца. Требало би ускоро да одржимо састанак, с тиме што морају да припреме власнички лист за ту парцелу, која је солидна. Близу је Дома здравља и аутобуској станици у Бијелој, што одговара пензионерима. Без урбанистичко техничких услова не можемо да градимо и  добијемо документацију за грађевинску дозволу, јер би наш објекат био посебан са одређеним дијелом за станове пензионерима. Такође, и да добијемо копију катастарског плана. Велико повјерење полажемо у предсједника Општине и његове сараднике, који су до сада много труда уложили да дођемо до плаца, на који чекамо око 30 година, оцијенио је Радуловић.

Пензионери су према правилнику и закону направили шему, како би требао да се одвија поступак. Финансирање за стамбену изградњу се дијелом обавља преко фонда ПИО, министарства финансија и социјалног старања и мањим дијелом општина би помогла. Локална управа би, такође, обезбиједила идејно- техничи пројекат  и ослободила би их свих комуналних давања. Пензионери се надају да ће почети поступак за рјешавање њиховог егзистенцијалног питања и да ће, напокон, у трећој доби добити „кров над главом“.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here