Одржано предавање „Српски светитељи 20. вијека“

У оквиру циклуса Великопосних предавања у храму Вазнесења Христовог на Топлој ново предавање одржао је парох подгорички, протојереј-ставрофор Предраг Шћепановић.

У богонадахнутом обраћању на тему „Српски светитељи 20. вијека“, отац Предраг је нарочиту пажњу посветио четворици српских светитеља, Владики Николају, Ави Јустину, Патријарху Павлу и оцу Тадеју.

-Ако је ико у 20. вијеку постио, говорио о посту и својим животом ином и чином то су четири дивна светитеља, двојица канонизованих, а двојица су у срцима и душама српског народа већ означени као свети. Док год Бог шаље овакве свете људе, српски народ неће пропасти…. Крајње смирење је савршенство човјечјег живота, као што је говорио отац Тадеј, а ако немамо смирења нећемо ући у Рај. Само смирени су ти који улазе у Рај, а мислим да човјек улази у Рај не својим подвизима, молитвама, праштањима – све је то потребно, већ оним канапом који нам Христос спушта са неба. Дакле, Христос нам нуди тај канап, ако се ухватимо за њега идемо на небо, ако не остајемо робови земље, времена и простора, поручио је Шћепановић.

Из Црквене општине Топаљско-херцегновске најављују да ће у оквиру овог циклуса следеће суботе предавач бити Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Извор: СПЦО Херцег Нови

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here