Вече са гусларима у Дому културе у Бијелој

Гусларско вече „Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце и јунака“ уприличено  је синоћ у Дому културе у Бијелој под покровитељством Секретаријата за културу и образовање општине Херцег Нови.

Окупио се велики број  извођача народних пјесама у десетерцу на традицоналном музичком инструменту, који су се љубитељима гусала у Дому културе у Бијелој, представили на најбољи могући начин.

Гуслари су  вјечити стражари историјских догађања који чувају културу и колективно памћење једног народа. Они памте и преносе важне историјске догађаје, битке, своје  јунаке.  Држава  лежи на традицији и култури  њеног народа. Много је младих људи, који чувају  културно насљеђе свога народа, јер то су темељи на којима се гради будућност  генерација које долазе, што је потврђено и синоћ на овој јединственом окупљању  у народу познатих извођача.

Отац Драгомир Видаковић и Жељка Чепић

Скупу се обратио свештеник Драгомир Видаковић парох Друге Бијељске парохије, који је благословио.

-Ово је велика и права ствар што смо на правом мјесту и вечери која је посвећена гуслама, поручио је Видаковић уз захвалност што Бијела чува нарадну традицију и гусле које су утихнуле у многим нашим крајевима.

Програм је водила Жељка Чепић.

Наступили су гуслари Милан Марковић, Иван Булић, Крсто Анђелић, Исак Симићевић, Ранко Бојић, Максим Војводић, Жељко Вукчевић, Мидо Тодоровић и Лука Зечевић. Симпатије публике је побрала и eтно појац Марија Видаковић.

Организатори вечеру су НВО Ружа вјетрова Бијела и Мјесна заједница Бијела.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here