Одржана радионица „Право на приступ суду и насљедноправни положај жена у Црној Гори“

Радионица под називом „Право на приступ суду и насљедноправни положај жена у Црној Гори”, у организацији Општине Херцег Нови и НВО Центар за омладинску едукацију одржана је за средњошкoлце и ученике деветог разреда у Омладинском центру. Радионицу су водиле суткиња Основног суда у Подгорици, Ана Стојановски  и асистенткиња на Факултету правних наука Универзитета Доња Горица, Ивана Јабучанин.

Акценат је био на члан 6 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, односно право на правично суђење. Први сегмент је право на остваривање судске заштите. Други дио се односио на забрану дискриминације односно родне дискриминације у Црној Гори са акцентом на правни положај жена и тај специфични сегмент наследно правног положаја, казала је асистенткиња на Факултету правних наука Универзитета Доња Горица, Ивана Јабучанин.

-Ако посматрамо праксу можемо да кажемо да обичајно право и некадашња патријахална увјерења и даље преовладавају када говоримо о наследном праву. Веома је често да се женски потомци одричу права на свој наследни дио у корист своје браће, односно мушких потомака . Очекујемо да у некој догледној будућности то промијенити , а да би се то десило мора дасе ствара нека свијет и стичу нова знања међу млађим генерацијама , како би они у будућности мјењали постојеће стање ствари.

Постојећи правни оквир који уређује наследно правне односе би могао у неким сегментима да се мијења, сматра Јабучанин.

-Има простора да законодавац у смислу допуне и измјене постојећих правних прописа унаприједи постојеће правно стање у Црној Гори када говоримо о наследно правном положају жена.

Радионица је  реализована у оквиру пројекта Европска омладинска картица (EYCA).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here