ОДРЖАН ПРОТЕСТ ПРОТИВ КОВИД МЈЕРА

На Тргу Николе Ђурковића у 17 сати окупило се око 50 грађана како би исказали протест против ковид мјера, односно поручили да је неопходна слобода избора. Организатор скупа Владимир Никић рекао је да се у исто вријеме скупови одржавају у Никшићу, Бару и Беранама.
-Већ двије године организујемо протесте против ковид мјера, а за сутра је у Подгорици заказан 29. скуп по реду. Политичка криза, нови избори и све што нам слиједи, видите људи су изашли на улице да би бранили политичке интересе и Владу Здравка Кривокапића. Хоћу да кажем да људи не излазе на улице да бране своја основна и права своје дјеце али су ту у великом броју када је политика у питању. Ми већ мјесецима тражимо да људи пруже активан отпор овом безумљу које власт и државне институције спроводе над нама. Није битно ко је на власти, која год Влада буде спроводиће ковид мјере али желим да поручим да ћемо ми наставити и нећемо се предати док не објавимо крај овом лудилу. Пружаћемо активан отпор, бићемо истрајни и храбри због наше дјеце и наше будућности –казао је Никић.
Он је навео неке примјере у земљама у свијету гдје је преко 90% становништва вакцинисано али и данас имају велики број заражених. Навео је и да су до сада поднијели бројне кривичне пријаве али да је први пут Врховно државно тужилаштво прихватило кривичну пријаву против Владе, министара, директора ИЈЗ. Никић је казао да су кривичну пријаву поднијели због повреде равноправности.

Ово је први протест у Херцег Новом који организује Народни покрет „Бирам слободу“.

-У Херцег Новом увијек је мање људи, али битно је да смо ту и да се боримо за оно што је исправно. Уставна права су све више повријеђена. Људи то не могу да гледају више. Понављамо причу не би ли допрли до што више људи -казао је један од организатора скупа који је захвалио Новљанима што су, упркос хладноћи дошли.

Лазар Луковац из Подгорице је поручио да му је част што је међу слободним људима.

-Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је најавила да ће бити на улици међу хиљадама људи без поштовања било каквих мјера. Корона је узела слободну ноћ, јел да? Ту су и други министри који су видјели, како се народ пробудио за њихове позиције, рекли су ми идемо са народом. Тачно испрограмирано стиже њихова подршка али тек онда када су видјели на чијој је народ страни. Што то прије нису урадили, питао је Луковац.

Он је поручио и да су љекари његовој мајци којој је установљен ковид препоручили витамине, течност и парацетамол у случју да добије температуру.

– Ето рецепта за најстрашнији вирус у историји човјечанства. Ја се надам да ће се народ пробудити и са ових протеста који су организовани у 19, пребацити на ове у 17 сати, јер битнија су наша лична права и слободе која смо добили рођењем, а које нам  гарантују Устав и закони, него фотеље министара и њима блиских. Гледамо се неке наредне суботе, а и ви сте сви добродошли ако желите сутра у Подгорици да нас подржите, казао је Луковац.

На скупу је говорио и Новљанин Срђан Балабан. Он је казао да је читаво вријеме „lockdown-a“ провео на Тајланду и да се увијек придржавао основних принципа за здрав живот а то су правилна исхрана и физичка активност.

-Сви говоре само вакцина, а нико није рекао о здравој исхрани и физичкоj активности која је много битна за наш дуговјечни живот -оцијенио је Балабан.

Суграђанин Ненад Стојмировић каже да је у почетку вјеровао струци, али да је временом истраживао и схватио штетност дуготрајног ношења маски.

-Као мали сам имао астму и схватио да стање може да ми се погорша јер не могу да дишем. Имао сам недавно непријатну ситуацију у једној продавници гдје годину дана улазим без маске, али одједном нису хтјели да ме пусте. Рекао сам да не носим маску из здравствених разлога и да ослобађам одговорности запослене, да не би имали проблема са надређенима, међутим то није уродило плодом. На крају сам звао полицију и поднио кривичну пријаву. Мени је жао шефа, али он ће одговарати, казао је Стојмировић.

Како додаје, овим правилима се крши Устав Црне Горе.

-Немојте дозволити да вас плаше и да вас лажу. Ако вам је неко писао пријаву и ви сте је платили, преварили сте се.  На суду сигурно добијате. Људи, не бојте се! Није нас нико створио да нам пишу разне законе и праве од нас слуге и робове. Маска је симбол ропства! Нашао сам 49 студија колико је штетна. Желим вам да останете слободни људи, закључио је Стојмировић.

Присутнима се обратио и Филип Ракочевић из Подгорице који је поручио грађанима да су њихове ковид потврде медицинска документација у коју увид може само да има изабрани доктор. И он је пренио негативна искуства која је имао зато што није носио маску. Сматра да је на дјелу покушај покоравања сваког појединца, против чега се бори али и да охрабри грађане да се одупру противуставним дјеловањима.

Скуп је трајао пола сата и протекао је мирно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here