ОДНОС СА РОДИТЕЉИМА КЉУЧАН ЗА ДОБРО МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ДЈЕЦЕ И МЛАДИХ

Удружење Родитељи позива родитеље/старатеље да искористе подршку бесплатне СОС Родитељске линије која им је доступна на број телефона 080 888 888 и чују савјете стручних особа које им могу помоћи да унаприједе однос с дјецом. Позив упућују поводом Свјетског дана менталног здравља, с обзиром на то да је управо однос родитеља и дјеце кључан за њихово ментално здравље.

-У Црној Гори, ментално здравље дјеце и младих али и родитеља никада није било у фокусу пажње надлежних институција, па је овај апел још снажнији у доба короне, у којој је подршка родитељима и дјеци додатно важна. То показује и број позива упућених Родитељској линији који је од марта 2020. године више пута увећан. Само од почетка године до октобра, линија је имала више од 1340 позива родитеља из свих крајева Црне Горе, наводе у саопштењу.

Линија, како кажу, ради сваким радним даном од 7 до 15 сати. Позивом бесплатне Родитељске линије или слањем поруке на sos@roditelji.me, родитељи имају прилику да их неко саслуша, посвети им вријеме, чује њихове проблеме и помогне им да сагледају личну ситуацију и добију увид у евентуално рјешење проблема. То подразумијева јединствен приступ сваком, његујући принцип уважавања, разумијевања, без критике и осуђивања. Све ово, успостављањем односа повјерења и сигурности, пружајући подршку. Будући да је добила подршку, линија представља потпуно бесплатан сервис и једнако доступан свим родитељима у Црној Гори. 

-Родитељство је најизазовнија и најодговорнија улога коју као родитељи имамо и додатно се усложњава када као друштво или породице пролазимо кроз одређене кризне периоде. Када наилазимо на препреке, често преиспитујемо своје поступке и одлуке тражећи при томе могућа рјешења која би била прихватљива родитељима и у најбољем интересу дјетета. Међутим, важно је да напоменути да не можемо знати све о родитељству, нити се од родитеља очекује да у сваком моменту могу ријешити сваки проблем, већ им је потребна подршка. Родитељска линија управо томе и служи. Представља подршку родитељима који желе да се, уз своју дјецу у оквиру породичних околности, развијају као личности у улози родитеља, јер се родитељство учи и може се унапређивати радом на себи, казала је Лепа Жуњић, координаторка и савјетница на СОС Родитељској линији.

Теме због којих родитељи позивају СОС линију често зависе од актуелних ситуација с којима се породице суочавају па поред остваривање права која су отежана због актуелне ситуације због пандемије коронавируса ту су и употреба технологије, вршњачко насиље, школски проблеми, односи између браће и сестара, развојне фазе и  проблеми, болести зависности, сексуалност, развод, како разговарати са тинејџерима, проблеми са исхраном, одвикавање од пелена, физичко кажњавање, смрт у породици.

На линији раде савјетници – психолози и социјални радници који су прошли обуке за телефонско савјетовање и имају знања И искуства за рад са породицама. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here