Одлука Уставног суда о пензијама објављена у Службеном листу

У Службеном листу Црне Горе објављена је одлука Уставног суда којом се укидању одредбе Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО), а која је прописивала да жене стичу право на старосну пензију са 64 године, а мушкарци са 66 година и најмање 15 година стажа.

Објављивањем је овај члан закона престао да буде на снази, пише Дан.

Подсјећамо, Уставни суд је укинуо члан 17 закона о ПИО којим се право на старосну пензију стиче када осигураник мушкарац наврши 66 година и жена 64 године те најмање по 15 година стажа осигурања, тако да је сада једини услов за стицање пензије остао пуних 40 година стажа осигурања.

Образложење за овакву одлуку је била по оцјени Уставног суда дискриминација мушкараца.

Уставни суд је одлуком наложио Влади да у року од 30 дана донесе нови текст закона, који мора бити у складу са оцјеном суда да жене не смију бити позитивно дискриминисане у односу на мушкарце.

Унија слободних синдиката (УССЦГ) доставила је прије неколико дана иницијативу Влади и Скупштини да по хитном поступку предложе и донесу измјене Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО).

Иницијатива је да се, по хитном поступку, на сједницама Владе и Скупштине усвоје измјене и допуне члана 17 Закона о ПИО, са предлогом да осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 64 године (мушкарац и жена) и најмање 15 година стажа осигурања.

УССЦГ је иницијативе поднијела у циљу превазилажења стања изазваног, како су рекли, несавјесном и неодговорном одлуком Уставног суда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here