Одличан одзив добровољних давалаца крви на петом меморијалу Милутин Лековић Лека

На петој акцији добровољног даривања крви Меморијал Милутин Лековић Лека, коју су данас у болници Мељине организовали Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови и Независни синдикат полиције Црне Горе, учествовало је чак 75 давалаца.

Ова акција је показала да са поносом носи префикс међународне, јер су се поред Новљана, одазвали и даваоци крви из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине,Македоније и представници Европске граничне полиције ФРОНТЕX, казао је за РТХН предсједник КДДК ХН Зоран Срдановић.

-Добровољно давалаштво крви је најхуманија мисија, и ту не постоје ни препреке ни границе. Осим наших пријатеља из земаља региона, јутрос смо имали чак и једног даваоца из Азербејџана, као и Руса и Украјинца. Ту су и моје колеге са трајектне линије Каменари – Лепетане, тако да можемо да кажемо да смо направили једну фантастичну причу. Крвна зрнца не познају ни боју коже ни националну припадност, битно је само имати велико срце и на тај начин спасити нечији живот, поручио је Срдановић.

Пред почетак акције Лековићеве колеге и грађани су, у присуству чланова његове породице, положили цвијеће у Игалу, на мјесту гдје је 15. децембра 2019. године трагично настрадао на дужности.

Овом акцијом желе да сачувају успомену на колегу који је убијен на дужности, поручио је предсједник Независног синдиката полиције Црне Горе Игор Рмандић, истакавши да полицајци, нажалост, нису и не могу бити сигурни.

-Наш посао је захтјеван, тежак, врло ризичан, али тај ризик смо прихватили, били смо свјесни њега када смо облачили полицијску униформу. То је саставни дио, не само нашег посла, него и свакодневног живота. Са тим су се помириле наше породице, као и ми, и то је оно што је наш животни избор и са чим морамо да се носимо. Данас смо се, нажалост, окупили на петој меморијалној акцији добровољног даривања крви која носи име нашег убијеног колеге Милутина Лековића Леке. На тај начин желимо да очувамо успомену на њега, да покажемо да његова жртва није била узалудна и да ћемо солидарношћу и алтруизмом покушати да једни другима помогнемо у тешким тренуцима.

Од оснивања у Независном синдикату полиције се залажу за солидарност, заједништво и међиусобно помагање.

-У том духу данас су овдје да одају почаст и да дају крв наше колеге из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Ту су колеге из Требиња и Дубровника,као и из неколико земаља који се налазе на нашим гранилчним порелазима у мисији Фронтеx-а. Прошле године смо имали колеге из Румуније, Финске и Грчке, ове године су то неке друге државе, тако да ми на овом примјеру показујемо да можемо да сарађујемо и даједни другима помажемо, поручио је Рмандић.

На акцији су учествовала и четири представника Синдиката српске полиције, међу којима и предсједник ове организације, Лазар Ранитовић.

-Смрт не постоји, људи умиру тек када их сви забораве. Захваљујући Независном синдикату полиције Црне Горе, наш колега, брат по униформи – Лека никад неће бити заборављен. То је још један од разлога због којег ми, Синдикат српске полиције, ценимо рад Независног синдиката полиције рне Горе, јер ако се не сећамо оних који су своје животе за боље сутра свих нас, за боље сутра наше деце, за безбедност наше земље, неће ни нас бити, поручио је Ранитовић.

На меморијалној акцији је био и главни повјереник за ПУ Карловачку и замјеник предсједника Синдиката полиције Хрватске, Јозо Ловрић, који је до сада 56 пута дао крв.

-Све похвале и подршка колеги Рмандићу. Синдикат као такав нема никаквих препрека, једни другима морамо помагати и част ми је да сам данас овдје на обиљежавању погибије нашег колеге. Колега је колега, униформа је униформа, закључио је Ловрић.

Да лик и дјело Милутина Лековића неће бити заборављени, поручио је и замјеник предсједника Синдиката Државне агенције за истраге и заштиту СИПА Босне и Херцеговине, Дарко Аврам.

-Ми смо се прикључили делегацији која је положила цвијеће на мјесто погибије нашег колеге, да му одамо почаст за све оно што је чинио као припадник полиције, да дамо подршку његовој породици, да на овај начин покажемо да лик и дјело покојног колеге Леке неће бити заборављени, и свака част на организацији колеги Рмандићу који нас је окупио, поручио је Аврам.

Мартин Ефремов, предсједник Независног синдиката полиције републике Македоније, истакао је да се данас сјећају свих колега који су страдали на дужности.

-Желим да захвалим Независном синдикату полиције Црне Горе на позиву да одамо почаст и изразимо захвалност свим колегама који су дали живот за одбрану територијалног интегритета, не само Црне Горе него и у регионуи. Данас је дан када се присјећамо колико је тешка униформа коју свакодневно носимо и да не постоји плата која може да надокнади људски живот и покрије био породици, поручио је Ефремов.

Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови и Независни синдикат полиције Црне Горе захваљују суграђанима и свим људима добре воље са стране који су учествовали на овој акцији добровољног даривања крви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here