Одличан одзив давалаца крви на Осмом меморијалу Јован Косаћ

И осма меморијална акција добровољног давалаштва крви посвећена нашем суграђанину Јовану Косаћу, изазвала је велики одзив грађана па је током првог сата било пријављено 25 давалаца. Забиљежен је и један посебан јубилеј Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови – Ана Ћапин била је хиљадити давалац ове драгоцјене течности.

Одзивом и током акције је задовољан Зоран Срдановић, предсједник Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови, који је уз општински Црвени крст и болницу Мељине, организатор акције.

– Сви добро знамо да је крв једина материја коју је немогуће купити и једино је могуће прикупити акцијом добровољног давалаштва. Ово је трећа у низу коју организујемо током године, а предстоји нам још једна средином или крајем новембра. Ријеч је о години која је најбоља по броју добровољних давалаца од када клуб постоји. На данашњем меморијалу Јован Косаћ забиљежили смо и један јубилеј – хиљадиту јединицу крви од када клуб постоји, дакле седам година. Била је то Ана Ћапин која је наш хиљадити давалац, казао је Срдановић.

Истиче да је захвалан пријатељу клуба Неђељку Марковићу који је идеју добровољног давалаштва крви пласирао међу спортисте па су се данашњој акцији и они придружили.

– Учествовали су спортисти ФК Игало, ФК Орјен и КК Приморје. Херцег Нови је град хуманих људи, задовољни смо акцијама и наставићемо традицију, казао је Срдановић истакавши да би све много лакше било да у Херцег Новом није затворен одјел за трансфузију.

Залихе крви у Заводу за трансфузију Црне Горе су на стабилном нивоу, казала је др Драгица Вучетић, али потреба за њом је увијек присутна.

– Свако ко дође и дарује крв, даје свој велики допринос. Имамо пацијенте којима је она потребна као једина терапија која им је у том тренутку потребна. Грађани Црне Горе су одговорни и заинтересовани да дарују крв, а број добровољних давалаца, на заједничко задовољство, расте последњих година. У овом тренутку, већ смо у предности по броју давалаца и донација у односу на претходну годину. Без обзира што је за нама период епидемије, увијек имамо младе људе који су свјесни свог доприноса и који нам помажу да резерве крви одржимо стабилним. Потребно је. према препорукама СЗО, да ниво давалаштва буде 4% од укупног становништва, како бисмо рекли да је ниво залиха задовољен и то је циљ ка којем још увијек стремимо, казала је др Вучетић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here