Одгођено рочиште по тужби против Доклестић и Божовић

Рочиште које је за данас било заказано у Основном суду у Херцег Новом  на основу оптужног предлога Основног  државног  тужилаштва  против бивше извршне директорице “Водовода”  Оливере Доклестић и бившег финансијског директора Радована Божовића, је одгођено за 5. август. Како су нам саопштили из ОДТ-а у Херцег Новом, у фебруару 2024. године поднијет je оптужни предлог против два лица због кривичних дјела несавјестан рад у служби. Предмет се односи на неправилности у поступку јавних набавки у предузећу „Водовод и канализација“  у току 2018. и 2019. године.

Бивша директорица Водовода, Оливера Доклестић тврди да је одговорно пословала те да у овим пословима набавке возила није било штете за фирму нити је било коруптивних радњи. Сматра да тужбу треба одбацити. Не види разлог због чега је данашње рочиште одгођено, без обзира што тужилац није био присутан, јер је, како је рекла, заказано прије одласка ОДТ-а  на годишњи одмор. Наводи да су данас у суду били сви присутни, и вјештак саобраћајне струке, радници Водовода као свједоци, једино није био присутан актуелни директор Водовода.

Оливера Доклестић, бивша директорица предузећа Водовод и канализација

-Мислим да је у питању нека игранка, која има позадину сигурно политичке природе. Овај предмет је потпуно бесмислен и читав оптужни предлог је бесмислен у сијасету разноразних чињеница које се дешавају у нашој општини, разноразних муљања и све то пролази са неким прекршајним пријава. Oва возила која су набављена легално у ауто кућама, у предузећима која се баве тиме, дакле сав новац је отишао на њихове рачуне, нико се није окористио, дакле нема никакве очигледне намјере за чињење штете Водоводу, казала је Доклестић и додала да није било никаквог несавјесног поступања  нити коруптивних радњи.

Она каже да је вјештак у предмету саобраћајне струке а не економске а да  нису биле у питању перформансе набављених возила него цијена.

-Аута смо куповали са цијенама које су истакнуте, значи није било никакве корупције а вјештак је направио извјештај а да при том није видио возила која вјештачи, казала је она.

Наводи да су велику цистерну купили преко тендера а да је у коначну цијену  укључена царина и ПДВ као и трошак за њен превоз из Њемачке гдје је купљена.

Сматра да тужбу треба одбацити тим прије што је ОС у Херцег Новом прије мјесец донио пресуду да се побија одлука о избору директора Бора Лучића из октобра 2022. године, који је, како каже Доклестић, један од свједока у овом процесу.

Директор Водовода Боро Лучић каже да је то предузеће као оштећена страна укључено у цијели поступак.

Боро Лучић, извршни директор предузећа Водовод и канализација

-Оно што је чињеница да је Основно државно тужилаштво на основу налаза вјештака и свега онога што се радило у неком претходном периоду, сматрали да има довољно основане сумње у то кривично дјело. Видјећемо у самом поступку како ће се то развијати. Водовод је као оштећена страна укључена у цијели поступак али оставићемо државним органима да се баве тим стварима., рекао је Лучић.

Сматра да је свима у интересу да се судски поступак што прије заврши, посебно због чињенице да је Водовод  прије неколико мјесеци поднио још једну кривичну пријаву против бивше директорице.

-Очекујемо да ОДТ да се изјасни и по том питању. То су све неке ствари које нису пријатне али очекујемо да државни органи раде свој посао и у мјери могућег да се ради што прије, да се ријеши што прије и да буде што мање одлагања, рекао је Лучић.

Рочиште у Основном суду по основу оптужног предлога Основног државног тужилаштва заказано је за  5. август.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here