Одборници усвојили завршни рачун Општине ХН за 2021. годину, Катић најављује повећање буџета за ову годину

У току је наставак девете редовне сједнице СО Херцег Нови на којој ће одборници расправљати о 23 тачке дневног реда. На предлог предсједника Општине Стевана Катића у дневни ред уврштени су предлози одлука о разрјешењу потпредсједнице Општине Весне Самарџић и именовању Милоша Коњевића на ту функцију. Такође у дневни ред је уврштен предлог о именовању Драгана Јанковића за секретара Општинске изборне комисије умјесто Бојане Чукило која је поднијела оставку.Предлог одборника ДПСа да се са дневног реда повуче предлог Завршног рачуна Буџета Општине Херцег Нови за 2021. годину није прихваћен.
Та тачка и извјештај Државне ревизорске институције који је достављен одборницима је изазвао највећу пажњу опозиције. Истакли су да је буџет потрошачки, да су увећани трансфери за репрезентацију и службена путовања а смањени за здравство, да се од фебруара избјегава да се на дневни ред стави питање болнице Мељине. Нису, како тврде ријешени поблеми са колектором нити је изграђена школа у Игалу.

Боривој Вуковић (ДПС) је истакао да самим тим што су плате запослених изједњачене са капиталним буџетом општине говори о њеном раду. Питао је колики је стварни дуг Општине и истакао да он према процјенама износи око 20 милиона.
Владимир Косић је питао када ће на дневни ред доћи Болница Мељине у којој је ситуација алармантна, а његов партијски колега Предраг Дабовић је истакао да се та тема гура под тепих.

Предсједник СО Иван Отовић је казао да ће о томе расправљати на првој ванредној сједници.
Марко Лучић (Нови побјеђује) је казао да болница јесте горући проблем али упутио ДПС критику да су им пуна уста болнице а да при том не говоре ко је крив за такву ситуацију, те да је то управо тајкун те партије и да проблем траје десет година..
Казао је и да очекује да извршна власт образложи извјештај ДРИ иако је потписник извјештаја виновник афере „један запослени четири гласа“.
Тамара Вујовић (Демократе)је истакла да се у Скупштини ЦГ не ставља под тепих проблем болнице Мељине и да је постављено посланичко питање прије мјесец на који јој је одговорено да ће у наредних мјесец бити формиране комисије које ће се бавити овом проблематиком. Почетком септембра, подсјетила је, формиране су радне групе.


-Министар финансија сматра да би питања рјешавање статуса Болнице и Института Игало као кључних здравствених институција у нашем граду које се налазе у финансијским дубиозама требало заједнички рјешавати. Следеће недеље треба да услиједи разговор са челницима Института а на Влади је већ било ријечи о Болници Мељине. Ми ћемо све пратити, ја сам позвана на састанак о Институту, како држава и министри у техничком мандату покушавају да ријеше ове проблеме, казала је Вујовић.
Говорећи о извјештају ДРИ Вујовић је казала да је негативан извјештај добио и финансијски извјештај Судског и Тужилачког савјета.
-То су неке нормалне процудере, оно што нама треба да служи као препорука да исправимо оно што административно нисмо радили како треба, казала је Вујовић.
Потенцирала је ко је потписник извјештаја, и како је Зоран Јелић заслужио да буде сенатор, „а то је доживотна функција у ДРИ, значи заштићен једном лијепом функцијом а сви знамо да је он активни судионик афере Снимак и да никада није процесуиран због тога“.
-Морамо да кажемо и ко нам говори оно што нам говори и како смо доспјели да он буде доживотни сенатор у ДРИ, казала је Вујовић.
Владимир Косић је казао да је на службена путовања и репрезентацију потрошено дневно 280 еура.
Никола Самарџић је рекао да је ДПС 30 година уништавао новску привреду а да сада очекују да се све подигне на ноге за двије или три године.
Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови је казао да је реализација буџета за 2021. била нешто више 18 милиона а да ће ребалансом буџет за ову годину прећи износ од 20 милиона. Тиме се, казао је он, Херцег Нови враћа на рекордне године из 2007, 2008. године са једним врло квалитетним радом и позиционирањем ХН и враћањем инвеститора у наш град.
-Ми смо искористили ову тачку дневног реда да се упознате са извјештајем ДРИ а у њему нема ништа што може бити интересантно за Тужилаштво јер овдје нико није ништа украо, није покрао ову општину и државу за разлику од појединаца из ДПС који су покрали и овај град и ову државу, казао је Катић.


Он је рекао да је ОХН добила 29 препорука и управа сада ради на акционом плану и свим препорукама које су добили, јер је ријеч о процедуралним грешкама. Те препоруке ће се примјенити и на ребаланс буџета за ову годину.
Катић се осврнуо и на Болницу Мељине и истакао да је свакодневно у контакту са руководством те установе али да ни извршној као ни законодавној власти општине није у моћи да ријеши проблем.
Истакао је да је извјештај ДРИ политички акт. Катић је рекао да су затекли 2017. од претходне власти око 10 милиона дуга а да су данас финансије Општине максимално стабилизоване, када су у питању кредити и дугови добављачима. Поручио је да су увећали имовину општине и да ништа нису продали и да се зараде у ОХН исплаћују по закону.

Никола Радман (Ура) је казао да је буџет жила куцавица града и ако је добро планиран да су на добром путу. Уа извјештај ДРИ је казао да је добро што је он негативан, јер је дошао као упозорење да се исправе мањкавости које су присутне.

-Мени је жао што нисмо имали извјештај чешће управо да би нам скренуо пажњу на неке мањкавости које су уочене. Има доста тендециозности у извјештају али то је небитно. Много је важније да извучемо поуке шта треба да се мијења. Треба да се сигурно запитамо за рад одређених јединица, да преиспитамо њихов рад, да превазиђемо неке ствари јер се ова пракса понавља деценијама. Општина ХН је зрела за једног финансијског координатора како не би долазили у ситуацију у којој смо сада, казао је Радман.

Милош Коњевић се осврнуо на нови политички договор коалиционе власти изазван коментаром Владимира Косића да је Новска листа спасила власт, и истакао да је Новској листи интерес града најважнији и и да за Херцег Нови није добро да власт не функционише.

Предлог завршног рачуна ОХН за 2021. годину након двочасовне расправе усвојен је са 23 гласа за и три против.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here