Одбор за здравство: План и визија за опоравак Болнице Мељине постоје

Болница Мељине од сутра ће бити у систему јавног здравства. Њен опоравак и даљи развој кочила је чињеница да је она у приватна установа у стечају, због чега држава није могла да помогне. Припајањем которској болници, донијето је привремено, средњорочно рјешење, а будућност зависи од судских спорова који су у току, чуло се на данашњем консултативном саслушању поводом превазилажења проблема у овој установи, коју је организовао Одбор за здравство, рад и социјално старање.

Директор ЈУ Општа болница Котор, др Давор Кумбуровић информисао је Одбор да је конкурс за попуну радних мјеста у Болници Мељине завршен јуче и да је примљено свих 11 пријављених љекара.

др Давор Кумбуровић, директор ЈУ Општа болница Котор

– На конкурсу су била 53 радника медицинског кадра, сви су примљени,  а примљено је и 33 радника немедицинског кадра. Није примљено 22 радника медицинског и 25 немедицинског кадра – казао је он.

Кумборовић је истакао да је припремљен и план рада за све љекаре, тако да је Болница Мељине спремна за рад, мада не у пуном капацитету.

Увођењем Болнице у систем јавног здравства појавио се проблем финансирања те здравствене установе, јер ни Министарство здравља ни которска болница немају неограничена средства, казао је начелник у Директорату за здравствену заштиту, фармакологију и регулисане професије, Радован Николић.

Радован Николић, начелник у Директорату за здравствену заштиту, фармакологију и регулисане професије

– Морамо да уклопимо зараде и обезбједимо да ови људи који су ушли у јавно здравство приме плату у роковима предвиђеним гранским колективним уговором, да не дођемо у ситуацију да немамо новца ни за кога. Како буде функционисала болница у први мах, као дио которске, видјећемо гдје су недостаци. Дефинитивно ће бити још запошљавања, само да видимо шта је све потребно, јер не смијемо да приђемо овом проблему стихијски и неплански, већ да видимо тачно ко фали од кадра и у којој мјери – поручио је он.

Посланица у државном парламенту, др Тамара Вујовић казала је да се Болница Мељине и Институт „Др Симо Милошевић“ не могу посматрати одвојено и запажа да у Стратегији развоја здравственог туризма нема Болнице.

Др Тамара Вујовић, посланица у Парламенту

– Капацитет и потенцијал Болнице Мељине, која је увијек била више од здравствене установе, у смислу здравственог туризма и онога што знамо да радим у Херцег Новом, а то је рехабилитација, за коју имамо један цијели завод. То је сегмент здравственог туризма од којег, да се колоквијално изразим, можемо да зарађујемо, а ту је и хипербарична комора – истакла је она.

Директор Директората за пројекте, здравствени туризам и иновације у Министарству здравља Лука Ђукановић казао је да Болница Мељине као приватна установа није могла бити препозната стратешким документом. Њен стратешки развој има два правца, један диктирају одлуке Суда које се тичу непокретности, други је градња нове болнице.

Лука Ђукановић, директор Директората за пројекте, здравствени туризам и иновације у Министарству здравља

– Сад када је Болница у систему јавног здравства, почећемо са специјализацијама, како би ширили и јачали кадар, а паралелно са тим радићемо на рјешавању проблема у зависности од одлука Суда, евентуално да можда у наредних неколико мјесеци донесемо одлуку о градњи нове болнице. То ће трајати четири-пет година. Паралелно са јачањем кадра и специјализацијама можемо за тај период од неких пет година имати болницу са појачаним кадром, али то је рјешење на дуги рок – информисао је он.

Предсједник СО Херцег Нови, Иван Отовић, поставио је питање стратешког развоја и опоравка Болнице Мељине. Директорица Болнице, Оливера Елез замјерила је на броју примљених радника, сматрајући да 99 није довољно.

Посланик Уједињене Црне Горе др Владимир Добричанин рекао је да је Министарству здравља потребна озбиљна стратегија, како би се ријешила ситуација у вези са Болницом Мељине. Он је рекао да је идеја о прикључењу ОБ Котор добра, али да треба добро размислити о томе, јер и которска болница има озбиљне проблеме.

Предсједавајући Одбора за здравство др Срђан Павићевић закључио је на крају да изнад кривичног, правног и стечајног интереса, постоје јавни и виши интерес, односно опште добро и здравље, којима се Болница Мељине приводи.

Др Срђан Павићевић, предсједавајући Одбора за здравство

– Лично ме интересује ша ће да кажу у кривичном, парничном и стечајном процесу за људе који не стигну из Херцег Новог у Котор због актуног инфаркта или породиље која умре на путу. Ко ће то моћи да брани кривичним, парничним и стечајном поступком? – питао је он на крају.

Одбор ће упутити судским инстанцама иницијативу за благовремено обавјештавање о ситуацијама у сва три процеса, а Павићевић је обећао да ће радити све што је у њиховој моћи да на Болницу Мељине, како је казао, „не падне ни зрно прашине“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here